Διαγραφή παλαιών χρεών των Ποδοσφαιρικών Σωματείων προς το Φόρο Εισοδήματος

Αναφορικά με τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκδήλωση των 91 χρόνων του ΑΠΟΕΛ για διαγραφή παλαιών χρεών των ποδοσφαιρικών σωματείων προς το Φόρο Εισοδήματος, η ΑΣΔΥΚ έχει να επισημάνει…

Είναι καθόλα θεμιτό και οπωσδήποτε κοινωνικά αναγκαίο η πολιτεία να στηρίζει τον αθλητισμό και τα σωματεία που τον προάγουν. Τούτο ήδη γίνεται, και πολύ σωστά, μέσα από διάφορες κρατικές χορηγίες, δωρεές, διευκολύνσεις εξόφλησης οφειλών κλπ. Ωστόσο, ως Συντεχνία, που εκπροσωπεί μελή των οποίων οι μισθοί παραμένουν σημαντικά μειωμένοι για πάνω από μια πενταετία θεωρούμε, τουλάχιστον, χρονικά άκαιρη αν όχι λανθασμένη τη συγκεκριμένη εξαγγελία, ειδικά όταν αρκετά από τα ποδοσφαιρικά σωματεία που επωφελούνται από αυτή είναι εταιρείες των οποίων οι μεγαλομέτοχοι πληρώνονται αδρά, ξοδεύουν εκατομμύρια για την αγορά παικτών από το εξωτερικό ενώ ορισμένα, τα τελευταία χρόνια, εισπράττουν αρκετά χρήματα από τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια σε Κύπρο και Ευρώπη, καθώς επίσης και από τη λήψη χορηγιών μέσω άλλων εμπορικών συμφωνιών.

Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη εξαγγελία όπως και μια σειρά άλλες που δημοσιεύονται στον ημερήσιο τύπο (π.χ. πρόσθετες κοινωνικές παροχές, εξόφληση χρεών Δήμων, Κοινοτικών Συμβουλίων, Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης για κουρεμένους καταθέτες κλπ.) έρχονται μόνο λίγες εβδομάδες μετά που ο Υπουργός Οικονομικών αναιρούσε τη δέσμευση που είχε αναλάβει μέσω της συμφωνίας που υπέγραψε με τις Συντεχνίες για παραχώρηση μισθολογικών ωφελημάτων (ουσιαστικά αποκατάστασης μισθών όχι αυξήσεων) στο ύψος της αύξησης του ΑΕΠ, με το δικαιολογητικό ότι οι μισθολογικές παραχωρήσεις μπορούσε να ήταν μηδενικές (ως εάν ποτέ οι διαπραγματεύσεις για τα μισθολογικά, μετά από παγοποιήσεις και μειώσεις, μπορούν να ξεκινούν με μηδενικό συντελεστή ή με συντελεστή με αρνητικό πρόσημο) και πως τώρα υπάρχει προεκλογική περίοδος και οτιδήποτε πρόσθετο προς τους εργαζόμενους του Δημοσίου θα συνιστούσε κακό προηγούμενο!

Θεωρούμε και δηλώνουμε πως, μέσα στο ευρύτερο οικονομικό και κοινωνικό κλίμα, η δήλωση για διαγραφή των παλαιών χρεών των ποδοσφαιρικών σωματείων στη βάση μιας συμφωνίας που έγινε, υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες της οικονομίας, το 2007 είναι ακατανόητη. Τη στιγμή, ιδιαίτερα, που μια άλλη συμφωνία, η οποία έγινε το Φεβρουάριο του 2017 και αφορά το βιοποριστικό δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων, έχει ανατραπεί με διάφορες δικαιολογίες και άλλου τύπου τεχνάσματα ώστε να μην τύχει πλήρους εφαρμογής αλλά να παραπεμφθεί για επανεξέταση σε κατοπινότερο και «καταλληλότερο» χρόνο.

Ως Δημόσιοι Υπάλληλοι αλλά και πολίτες της κυπριακής κοινωνίας το θέμα μας αφορά άμεσα και γι’ αυτό διατυπώνουμε ανοιχτά την άποψη μας. Ειδικά από τη στιγμή που η φοροαπαλλαγή και η φοροδιαφυγή μαστίζουν διαχρονικά την κυπριακή οικονομία με τους μισθούς μας κάθε μήνα να υφίστανται σημαντικές αποκοπές και μειώσεις.

Εκ του ΔΣ της ΑΣΔΥΚ