Μεγαλύτερη στήριξη στο Τμήμα Δασών

Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν στις 16 Ιουνίου 2020 από την εκδήλωση της φονικής πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας, που μαινόταν για αρκετές ημέρες και σκόρπισε την καταστροφή σε μεγάλη έκταση πευκοδάσους και άγριας βλάστησης.

Τραγικός ήταν ο απολογισμός αφού πέραν της περιβαλλοντικής καταστροφής δυστυχώς, είχαμε και την απώλεια δύο συνανθρώπων μας.

Στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, για κατάσβεση της πυρκαγιάς, έχασαν τη ζωή τους δύο δασοπυροσβέστες, οι Ανδρέας Σοφοκλέους, 49 ετών και Μάριος Αριστοτέλους, 44 ετών. Ως γνωστό, το βυτιοφόρο όχημα στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε και κατέπεσε σε γκρεμό στην περιοχή του Αγίου Θεοδώρου Σολέας, καθώς επιχειρούσαν την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Σήμερα στο Τμήμα Δασών πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στη μνήμη των δύο αδικοχαμένων δασοπυροσβεστών, παρουσία του διευθυντή του Τμήματος, Χαράλαμπου Αλεξάνδρου, μελών της οικογένειας των νεκρών και προσωπικού του Τμήματος Δασών.

Εκ μέρους της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου-ΑΣΔΥΚ, ο αντιπρόεδρος, Χριστόδουλος Αποστολίδης, κατέθεσε στεφάνι.
Με την ευκαιρία αυτής της θλιβερής επετείου, η ΑΣΔΥΚ υποδεικνύει εκ νέου, την ανάγκη λήψης όλων των απαιτούμενων μέτρων και ενεργειών ώστε το Τμήμα Δασών να είναι άρτια στελεχωμένο σε ανθρώπινο δυναμικό και να διαθέτει επαρκή και σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης.

Η ΑΣΔΥΚ καλεί, για άλλη μια φορά, τον Υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Καδή, όπως μεριμνήσει προκειμένου να εξασφαλιστεί εξαίρεση του Τμήματος Δασών από την πολιτική παγώματος πλήρωσης κενών θέσεων. Ως γνωστό, το Τμήμα Δασών αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια, προβλήματα λόγω της υποστελέχωσής του.

Είναι η εκτίμησή μας ότι υπάρχουν άλλες πολλές περιπτώσεις που το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να περιορίσει τα κρατικά έξοδα και ας μην προσπαθεί «να κάνει οικονομία» σε πόρους στο κεφάλαιο της προστασίας των δασών, των λίγων φυσικών πνευμόνων, που απέμειναν στο νησί μας.

Η ΑΣΔΥΚ για άλλη μια φορά, καλεί την Κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις και να στηρίξει σε μεγαλύτερο βαθμό το Τμήμα Δασών, επενδύοντας περισσότερα στην πρόληψη και στην καταστολή των πυρκαγιών.

Εκ του ΔΣ της ΑΣΔΥΚ