2016…, επτά χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή της Σολέας

Εφτά χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή της Σολέας που μαινόταν για ημέρες κατακαίοντας δασώδεις εκτάσεις και προκαλώντας τεράστια ζημιά στο φυσικό περιβάλλον και στην ανάπτυξη των επηρεαζόμενων κοινοτήτων.

Τραγικός απολογισμός της πολυήμερης πυρκαγιάς ήταν η απώλεια της ζωής δύο δασοπυροσβεστών του Τμήματος Δασών, οι οποίοι μάχονταν για την κατάσβεσή της. Πρόκειται για τους δασοπυροσβέστες, Ανδρέα Σοφοκλέους, 49 ετών και Μάριο Αριστοτέλους, 44 ετών.

Χθες το Τμήμα Δασών διοργάνωσε, στο Δασικό Σταθμό Αθαλάσσας, εκδήλωση μνήμης και απέδωσε τιμές στους δύο αδικοχαμένους δασοπυροσβέστες. Εκ μέρους της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου ΑΣΔΥΚ, στεφάνι κατέθεσε ο Γραμματέας της Οργάνωσης, Χριστόδουλος Αποστολίδης.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης τιμής, η ΑΣΔΥΚ θεωρεί υποχρέωσή της να επαναθέσει τα αιτήματα του Κλάδου υπαλλήλων του Τμήματος Δασών και καλεί την Πολιτεία όπως μεριμνήσει για την προώθηση και επίλυσή τους.

Ο Κλάδος υπαλλήλων του Τμήματος Δασών ΑΣΔΥΚ αιτείται εδώ και χρόνια την εφαρμογή συστήματος μοριοδότησης του προσωπικού, για σκοπούς μεταθέσεων και μετακινήσεων. Από το 2019 συστάθηκε ειδική Επιτροπή, υπό τη διεύθυνση του Τμήματος Δασών, και ετοιμάστηκε η σχετική μελέτη, ωστόσο, για λόγους που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, παραμένει αναξιοποίητη στα συρτάρια.

Ο Κλάδος υπαλλήλων του Τμήματος Δασών της ΑΣΔΥΚ καλεί, για άλλη μια φορά, τη διεύθυνση του Τμήματος Δασών και το Υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων όπως το συντομότερο αξιοποιήσουν την εν λόγω μελέτη και αφού δρομολογήσουν διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, τότε να προχωρήσουν στην εκπόνηση του συστήματος μοριοδότησης για σκοπούς μεταθέσεων και μετακινήσεων.

Το άλλο αίτημα που απασχολεί τους εργαζόμενους αφορά στη δημιουργία ενιαίας πυραμίδας ανέλιξης. Στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι διεκδικούν την αναβάθμιση των δασικών λειτουργών στην επιστημονική βαθμίδα, κλίμακα Α8-10-11.

Επίσης, η συνεχής ενίσχυση του στόλου των πτητικών μέσων και η επαρκής στελέχωσή τους με καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει να παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, ώστε το Τμήμα Δασών, ανά πάσα στιγμή, να είναι σε θέση να λειτουργεί προληπτικά και αποτρεπτικά σε περιστατικά πυρκαγιών.

21 Ιουνίου 2023