Αποδράσεις από νόμιμη κράτηση

Με αφορμή την πρόσφατη απόδραση προσώπου που βρισκόταν υπό νόμιμη κράτηση από το Τ. Α. Ε. Λάρνακας στις 21/2/2023, ο  Κλάδος Αστυνομικού Σώματος που υπάγεται στην Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ), διαπιστώνει ότι οι τελευταίες αποδράσεις που απασχόλησαν την Αστυνομία, οφείλονται κυρίως σε τέσσερις αιτίες: α) Ελλιπής υποδομές, β) Ελλιπής εξοπλισμός, γ) Μειωμένο προσωπικό και δ) Ανθρώπινος παράγοντας.

Συγκεκριμένα, ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ θεωρεί απαράδεκτο να μην υπάρχουν αίθουσες ανάκρισης στα Τ.Α.Ε. των Επαρχιών και στους Αστυνομικούς Σταθμούς. Αίθουσες ανάκρισης στα πρότυπα ευρωπαϊκών και δυτικών υπηρεσιών, με προδιαγραφές, ώστε το ανακρινόμενο πρόσωπο να μην μπορεί να προκαλέσει ζημιές στον χώρο που κρατείται, να μην μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή τραυματισμό στον εαυτό του, στον Ανακριτή ή σε άλλο πρόσωπο και να μην μπορεί να αποδράσει.

Είναι με απογοήτευση που παρατηρούμε ότι, μολονότι έχουν σημειωθεί ουκ ολίγες αποδράσεις από χώρους κράτησης στην Αστυνομία, διορθωτικά μέτρα λαμβάνονται μόνο κατά περίπτωση και όχι γενικά. Αποτέλεσμα να θυματοποιούνται κάθε φορά συνάδελφοι, οι οποίοι κατά την άποψη μας, τίθενται αχρείαστα σε διαθεσιμότητα.

Η απόδραση προσώπου κατά τη μεταφορά του από μέλη της Αστυνομίας, μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση ποδοπέδων. Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ, πληροφορήθηκε ότι υπάρχουν ποδοπέδες στην Υπηρεσία, αλλά δε γίνεται χρήση τους. Η τροποποίηση της Αστυνομικής Διάταξης για χρήση χειροπέδων, με προσθήκη και την χρήση ποδοπέδων εκεί και όπου χρειάζεται, κρίνεται επιτακτική.

Αρνητική εικόνα, δίνει το μειωμένο προσωπικό στην Υπηρεσία. Παράλληλα ενθαρρύνει τους επίδοξους δραπέτες, αφού αντιλαμβάνονται ότι φρουρούνται από ένα ή δύο μέλη της Αστυνομίας και ως εκ τούτου η απόδραση τους θα είναι εφικτή.

Τέλος, ο ανθρώπινος παράγοντας. Συνεχής εκπαίδευση για τον χειρισμό και μεταφορά κρατουμένων, πρέπει να γίνεται σε συστηματική βάση, τόσο στα μέλη που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή, αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της υπηρεσίας, αφού μπορεί ανά πάσα στιγμή, κυρίως σε υπερωριακό καθήκον, να κληθούν να χειριστούν κρατούμενο.

Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ, με την καθημερινή συνδικαλιστική δραστηριότητά του, δηλώνει υπεύθυνα, ότι επιδίωξη του είναι η επίλυση προβλημάτων που διαπιστώνονται στους κόλπους της Υπηρεσίας και που επηρεάζουν το εργασιακό περιβάλλον και την ασφάλεια των συναδέλφων.

Εκ του Προεδρείου ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ

23 Φεβρουαρίου 2023