ΑΣΔΥΚ: Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα της Πρωτομαγιάς

Με την ευκαιρία της εργατικής Πρωτομαγιάς, της κορυφαίας στιγμής αγώνα και διεκδίκησης στην ιστορία του εργατικού κινήματος, η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου ΑΣΔΥΚ, απευθύνει χαιρετισμό προς όλους τους εργαζόμενους της Κύπρου, ανεξαρτήτως καταγωγής και εθνικότητας.

Η ΑΣΔΥΚ, με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, αποτίει φόρο τιμής στους εργάτες του Σικάγο, πρωτεργάτες της ηρωϊκής εξέγερσης για διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας, με επίκεντρο τη θέσπιση της 8ωρης εργασίας.

Το διαχρονικό μήνυμα της Πρωτομαγιάς αναδεικνύεται στις ημέρες μας ακόμη περισσότερο επίκαιρο. Η Οργάνωση απευθύνει μήνυμα ενότητας, συναδελφικής αλληλεγγύης και διεκδίκησης προς τους εργαζόμενους, για συλλογική αντιμετώπιση των εξαιρετικά δύσκολων πραγματικοτήτων. Οι δυσχερείς πολιτικοοικονομικές συγκυρίες σε συνδυασμό με την υγειονομική κρίση έχουν επιβαρύνει ανισοβαρώς την εργατική τάξη στην Κύπρο και στην Ευρώπη. Μεγάλες είναι οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι όπως, εργασιακή εκμετάλλευση και ανασφάλεια, απορρύθμιση της εργασίας, ανεργία και φτώχεια.

Στις προτεραιότητες της ΑΣΔΥΚ παραμένει η προάσπιση ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων, η διασφάλιση αξιοπρεπούς μισθού, εργασιακής ασφάλειας και επαρκών συνθηκών εργασίας, προς όφελος κάθε εργαζόμενου και κάθε συνταξιούχου.

Επίσης, η αποκατάσταση της ΑΤΑ, στη βάση της κοινής απόφασης του συνδικαλιστικού κινήματος, είναι για την ΑΣΔΥΚ ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας. Ελπίζουμε ότι το Υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει τέτοια πρόταση που θα ανταποκρίνεται στις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, έτσι ώστε να μην διασαλευθεί η εργασιακή ομαλότητα.

Ακόμη, η προάσπιση και η περαιτέρω βελτίωση του ΓεΣΥ, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας προς όφελος των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, η μείωση του χάσματος φτώχειας, είναι ζητήματα που η Πολιτεία θα πρέπει να θέσει ψηλά στην προμετωπίδα των πολιτικών της.

Η ΑΣΔΥΚ δηλώνει παρούσα στις διεκδικήσεις των εργαζομένων για ισχυροποίηση των δικαιωμάτων τους. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι επιτακτικά απαραίτητη η συλλογική συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.

28 Απριλίου 2023