ΑΣΔΥΚ: Επίκαιρο το μήνυμα της Πρωτομαγιάς για αξιοπρεπή εργασία

Με την ευκαιρία της εργατικής Πρωτομαγιάς, σύμβολο των αγώνων για προάσπιση του δικαιώματος σε αξιοπρεπή εργασία, η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), τιμά τους εργαζόμενους/νες, οι οποίοι/ες αγωνίστηκαν κατά της εργοδοτικής εκμετάλλευσης και ασυδοσίας, ακόμη θυσιάστηκαν για βελτίωση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Η ΑΣΔΥΚ απευθύνει μήνυμα ενότητας και αγώνα ενάντια σε εκείνες τις πολιτικές που στοχοποιούν τα δικαιώματα των μισθωτών.

Τιμούμε τους πρωτεργάτες του Σικάγου και αυτούς της χώρας μας, οι οποίοι υπό δυσχερείς συνθήκες χάραξαν νέους δρόμους για την εργατική τάξη.

Επίκαιρο το μήνυμα της Πρωτομαγιάς, η συνεχής διεκδίκηση για αξιοπρεπή εργασία και μισθούς σε όλους τους τομές της οικονομίας, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. Τα ζητήματα εργασίας, οι ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, η ανεργία, η κοινωνική ασφάλιση, η βελτίωση των συντάξεων, η διεύρυνση και η ισχυροποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, η πρόσβαση του πολίτη στα κοινωνικά αγαθά, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της στόχευσης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η ΑΣΔΥΚ καταθέτει την ανησυχία της αναφορικά με δηλώσεις της Κυβέρνησης, του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, με τις οποίες για πολλοστή φορά, εγείρονται ζητήματα που αφορούν την ΑΤΑ και στη διασύνδεσή της με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα και  στη μελέτη για εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου. Επιπλέον, προβληματίζουν οι κυβερνητικές τοποθετήσεις περί εξισορρόπησης της μισθολογικής ψαλίδας μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Πιθανολογούμε ότι, η μείωση της ψαλίδας θα μεταφράζεται σε βάρος του δημόσιου υπαλλήλου και συνακόλουθα του ιδιωτικού.

Η ουσιαστική βελτίωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και των χαμηλόμισθων στο Δημόσιο, με παράλληλη κατάργηση της μείωσης κατά 10% των κλιμάκων εισδοχής στο Δημόσιο, αποτελεί τη μόνη ενδεικνυόμενη εξισορρόπηση που καλείται να εξετάσει η Κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα πλήρωσαν δυσανάλογο κόστος, με δραστική συρρίκνωση των μισθών, κατά την κρίση, στηρίζοντας την οικονομία και τις τράπεζες. Περαιτέρω συμπίεση των μισθών θα επιφέρει μεγαλύτερο πλήγμα στο βιοτικό επίπεδό τους, κυρίως αυτών των χαμηλομεσαίων στρωμάτων.

Τα τελευταία χρόνια το κόστος ζωής στη χώρα μας ανέβηκε δραματικά, οι τιμές των βασικών αγαθών και της ενέργειας καταγράφουν σημαντική αύξηση. Η απόκτηση στέγης δεν αποτελεί πραγματικότητα για τα περισσότερα ζευγάρια συνεπεία και των υψηλών επιτοκίων. Τα νοικοκυριά, κυρίως των χαμηλομεσαίων στρωμάτων, είναι αντιμέτωπα με αυξημένες δυσκολίες και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία πέραν των 150.000 συμπολίτες μας βιώνουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες καταγράφουν υπερκέρδη πέραν του €1δισ.

Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένουμε ότι η Κυβέρνηση θα ενισχύσει ουσιαστικότερα τις υποστηρικτικές πολιτικές έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

Καταληκτικά, η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η πρόκληση και η στόχευση των κρατών μελών δεν μπορεί να είναι άλλη, παρά η πραγμάτωση των αρχών της ασφάλειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της οικονομικής ευρωστίας όλων των μελών, της ενίσχυσης των κοινωνικών πολιτικών, της διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης και της περιβαλλοντικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΣΔΥΚ

30 Απριλίου 2024