ΑΣΔΥΚ: Ικανοποίηση για συμφωνία συνταξιοδοτικού

Σημαντική η χθεσινή ημέρα για δεκάδες χιλιάδες κρατικούς υπαλλήλους στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς επιτέλους, η Κυβέρνηση και το συνδικαλιστικό κίνημα κατέληξαν σε υπογραφή συμφωνίας ρύθμισης των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όλων εκείνων των εργαζομένων οι οποίοι εργοδοτήθηκαν από το 2011 και εντεύθεν.

Η Κυβέρνηση αφού διατήρησε για χρόνια αυτή την εκκρεμότητα, να βαραίνει το αβέβαιο αύριο δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι στερούνταν της κατοχύρωσης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, αποφάσισε, υπό την πίεση κυρίως του συνδικαλιστικού κινήματος, να επιδείξει βούληση προς επίλυση αυτού του σοβαρού ζητήματος.

Η ΑΣΔΥΚ χαιρετίζει την υπογραφή της συμφωνίας, μολονότι θεωρεί ότι αυτή θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί χρόνια πριν νοουμένου ότι θα υπήρχε και η απαιτούμενη βούληση εκ μέρους του κράτους-εργοδότη, να ικανοποιήσει το δίκαιο αυτό αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Επί της ουσίας, η υπογραφή της συμφωνίας για ρύθμιση του συνταξιοδοτικού ζητήματος στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αποτελεί ένα σοβαρό πρώτο βήμα δικαίωσης για τους εργαζόμενους καθώς πλέον, αίρονται σε μεγάλο βαθμό οι αδικίες σε βάρος όλων των μονίμων υπαλλήλων οι οποίοι εργοδοτήθηκαν από το 2011 και εντεύθεν καθώς και όσων απασχολούνται ως αορίστου χρόνου και εμπεδώνεται η αξιοπρέπης μεταχείριση όλων των εργοδοτουμένων.

Πλην όμως, με την εν λόγω συμφωνία δημιουργούνται και πάλι στρεβλώσεις  αφού για τους προσληφθέντες από το 2011 και εντεύθεν το εφάπαξ θα είναι αφορολόγητο, κάτι που δεν ισχύει για τους υπηρετούντες πριν το 2011 και ιδιαίτερα για όσους αφυπηρέτησαν από το 2011 μέχρι το 2021 και το εφάπαξ τους φορολογήθηκε. Αυτό αποτελεί άδικη και άνιση μεταχείριση και είναι κάτι το οποίο το Υπ. Οικονομικών θα πρέπει να ρυθμίσει το συντομότερο.

Καταληκτικά, η ΑΣΔΥΚ, για άλλη μια φορά, είναι υποχρεωμένη να κακίσει την στάση της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών, που επέλεξε τον αποκλεισμό της Οργάνωσής μας από τη διαβούλευση για το συνταξιοδοτικό. Ενδεικτικό της στάσης της προς την Οργάνωσή μας, είναι ότι ούτε καν την επίσημη τελική πρόταση δεν μας απέστειλε παρά τα επανειλημμένα διαβήματά μας κάτι το οποίο είχε κάνει με τις προηγούμενες προτάσεις.

Η ΑΣΔΥΚ θα επιμένει δημιουργικά να διεκδικεί τα δίκαια δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και όλων των εργαζομένων. Πάγια θέση μας, άλλωστε, είναι πως οι νεότερες γενεές δεν νοείται να απολαμβάνουν δικαιώματα και ωφελήματα τα οποία υστερούν σε σχέση με αυτά που είχαν οι  προηγούμενες γενεές υπαλλήλων. Πρόοδος στις εργασιακές σχέσεις σημαίνει τα πράγματα να κινούνται διαχρονικά προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο για τους εργαζομένους και τις συνθήκες εργοδότησης τους.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

21.5.2021