ΑΣΔΥΚ: Υποχρέωση της Κυβέρνησης η εξασφάλιση επάρκειας πτητικών μέσων

Συμπληρώθηκαν κιόλας οκτώ χρόνια από την εκδήλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή της Σολέας. Ο τραγικός επίλογος της πυρκαγιάς γράφηκε σαν σήμερα, 20 Ιουνίου 2024, με την απώλεια δύο νέων δασοπυροσβεστών, του Ανδρέα Σοφοκλέους και του Μάριου Αριστοτέλους.

Ανήμερα της τραγικής επετείου, το Τμήμα Δασών διοργάνωσε, στο Δασικό Σταθμό Αθαλάσσας, την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης προς τους αδικοχαμένους δασοπυροσβέστες.

Η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), εκπροσωπήθηκε από τον Γραμματέα της, Χριστόδουλο Αποστολίδη.

Η εκδήλωση και η αποτροπή πυρκαγιών, κακόβουλων και μη, αναντίλεκτα αποτελεί σοβαρότατο ζήτημα. Με την έναρξη της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, ήδη, καταγράφηκαν μεγάλες πυρκαγιές. Η διαχείριση των οποίων ανέδειξε, για άλλη μια φορά, τις μεγάλες ελλείψεις του κράτους να τις αντιμετωπίσει αρκούντως αποτελεσματικά και εγκαίρως.

Η ΑΣΔΥΚ σε καμία περίπτωση δεν στοχοποιεί τους πυροσβέστες, δασοπυροσβέστες και εθελοντές, οι οποίοι επιχειρούν με κίνδυνο τη ζωή τους, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για κατάσβεση των πυρκαγιών και προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Η ΑΣΔΥΚ καταθέτει δημόσια συγκεκριμένες προτάσεις, στο πλαίσιο του τρίπτυχου Πρόληψη – Επιφυλακή – Αποτελεσματικότητα, προς αποτροπή των πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις συνοψίζονται στις ακόλουθες:

  • ενίσχυση του πλαισίου διαρκούς επιμόρφωσης και ενημέρωσης των Αυτοδιοικητικών Αρχών και τοπικών οργανωμένων φορέων και διάχυση της ενημέρωσης στα νοικοκυριά, για μέτρα πυροπροστασίας και αυτοπροστασίας σε εκδήλωση πυρκαγιάς
  • απαγόρευση των υπαίθριων δραστηριοτήτων για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κυρίως την θερινή
  • ενίσχυση των περιπολιών του Τμήματος Δασών σε δασώδεις περιοχές που κρίνονται υψηλού κινδύνου
  • ενίσχυση των ορεινών και απομακρυσμένων κοινοτήτων, τουλάχιστον, με στοιχειώδη εξοπλισμό κατάσβεσης πυρκαγιών
  • ενίσχυση του δικτύου αντιπυρικών ζωνών σε δασώδεις και δύσβατες περιοχές
  • αυστηροποίηση της υποχρέωσης ιδιοκτητών για τακτικό καθαρισμό αδρανών τεμαχίων γης
  • κλείσιμο των υπαίθριων και παράνομων σκυβαλότοπων και αυστηροποίηση της υποχρέωσης αποθήκευσης εύφλεκτων υλικών
  • αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, που προβλέπει χρηματικό πρόστιμο και άλλες ποινές, στους υπαίτιους πρόκλησης πυρκαγιάς.

Το κυριότερο όμως, που καλείται επιτέλους, να εστιάσει και να μεριμνήσει η Κυβέρνηση και η Βουλή είναι η εξασφάλιση αριθμητικής επάρκειας πτητικών μέσων και άλλου απαιτούμενο εξοπλισμού κατάσβεσης πυρκαγιών. Η εξασφάλιση επαρκούς αριθμού πτητικών μέσων αποτελεί ζήτημα πολιτικής προτεραιότητας και μέγιστης ευθύνης και υποχρέωσης έναντι της χώρας και των πολιτών αυτής.

Η πρόληψη και η αποτροπή πυρκαγιών αποτελεί ζήτημα συλλογικής οργανωμένης προσπάθειας. Η φωτιά όπως και η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος μας αφορά όλους. Ωστόσο, ο κυρίαρχος και πρώτιστος ρόλος ανήκει στην Κυβέρνηση, που έχει υποχρέωση να επενδύσει ουσιαστικότερα, εξασφαλίζοντας την αυτονομία και την ανεξαρτησία της χώρας μας σε πτητικά μέσα και όποια άλλη υποδομή απαιτείται, ώστε να μην είναι ανοχύρωτη πολιτεία.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

20 Ιουνίου 2024