ΑΣΔΥΚ: Ο Υπουργός Υγείας παραβιάζει το δικαίωμα του συνδικαλισμού

Η διασφάλιση της προστασίας και υγείας των εργαζομένων και των ασθενών στα κρατικά νοσηλευτήρια θα πρέπει να αποτελεί την πρώτιστη προτεραιότητα του Κράτους. Επίσης, η ομαλή λειτουργία των νοσηλευτηρίων προϋποθέτει επάρκεια σε τεχνικές και οργανωτικές υποδομές και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Με αφορμή την εξαγγελθείσα απεργιακή κινητοποίηση της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών – ΠΑΣΥΝΟ, την προσεχή Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2021, η ΑΣΔΥΚ δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στον αγώνα των νοσηλευτών. Ο Υπουργός Υγείας με την απόφαση του να κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον νοσηλευτών, οι οποίοι ακολουθούσαν αποφάσεις της Οργάνωσής τους της ΠΑΣΥΝΟ, επιχειρεί να πλήξει τον συνδικαλισμό. Ο Υπουργός Υγείας θέτει υπό αμφισβήτηση και παραβιάζει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι, κηρύσσοντας παράνομες τις προτροπές της ΠΑΣΥΝΟ προς τα μέλη της. Ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Υγείας με τη στάση του καταπατά το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου στη συνδικαλιστική οργάνωση.

Το Υπουργείο Υγείας είχε απαίτηση από τους νοσηλευτικούς λειτουργούς του Νοσοκομείου Αθαλάσσας να εργαστούν σε ένα θάλαμο που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων και των ασθενών, ούτε λειτουργούσαν τα πρωτόκολλα διαχείρισης και αντιμετώπισης του  Covid 19. Δεν είναι τυχαίο που στη συνέχεια ο συγκεκριμένος θάλαμος τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Η απόφαση του Υπουργού Υγείας να κινηθεί πειθαρχικά κατά ομάδας συνδικαλισμένων νοσηλευτών αποτελεί αρνητική εξέλιξη καθώς παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να συνδικαλίζεται. Με τη συμπεριφορά του δημιουργεί κακό προηγούμενο στα συνδικαλιστικά δρώμενα καθώς εισάγει νέα επικίνδυνα ήθη. Δηλαδή, το κράτος εργοδότης θα τιμωρήσει τους εργαζόμενους οι οποίοι ακολούθησαν τις αποφάσεις της Οργάνωσής τους; Ποιο μήνυμα εκπέμπεται; Και αν το Κράτος-εργοδότης θα μετέρχεται τέτοιες πρακτικές, τότε τι να αναμένεται από τον ιδιωτικό τομέα;

Η ΑΣΔΥΚ καλεί τον Υπουργό Υγείας να επανεξετάσει τη θέση του και να κάνει δεύτερες, σοφότερες σκέψεις επί του ζητήματος. Τον καλεί να ακούσει την ηγεσία της ΠΑΣΥΝΟ και των νοσηλευτών της, που μαζί με τους άλλους επαγγελματίες υγείας κατέβαλαν τιτάνια προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της πανδημίας.

Ο νευραλγικός τομέας της υγείας δεν αντέχει σε αναταράξεις. Τυχόν εμμονή του Υπουργού Υγείας για λήψη πειθαρχικών μέτρων κατά των νοσηλευτών, θα φέρει την ευθύνη για τα επακόλουθα.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

3.6.2021