ΑΣΔΥΚ: Βούληση υποψηφίων της Προεδρίας για αναβάθμιση των κλιμάκων Α2-A5-A7

Μια σημαντική μερίδα επί του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία αποτελείται από μερικές χιλιάδες εργοδοτούμενους, είναι τοποθετημένοι στις συνδυασμένες κλίμακες Α2-A5-A7. Αποτελεί αναντίλεκτα γεγονός ότι, οι εργαζόμενοι αυτής της ομάδας, συνεπεία αρνητικών συγκυριών (μνημονιακά μέτρα, παγοποιήσεις προσαυξήσεων), παραμένουν καθηλωμένοι στις κλίμακες Α2-A5-A7 χωρίς προοπτική μισθολογικής αναβάθμισης και ανέλιξης.

Η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), ιεραρχεί ψηλά στις προτεραιότητές της τη βελτίωση της θέσης αυτών των υπαλλήλων, καθώς είναι από τους πιο αδικημένους στο Δημόσιο. Ακριβώς γι΄ αυτό, η Οργάνωση μας επαναφέρει την πρότασή της για αποκατάσταση της μισθοδοτικής απώλειας που έχουν υποστεί οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι καθώς πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει βάση για παραγωγική διαβούλευση, με στόχο την άρση της αδικίας σε βάρος χιλιάδων υπαλλήλων, των οποίων οι απολαβές κυμαίνονται γύρω στα €1000-€1300 μηνιαίως. Η δραστική αύξηση των τιμών αγαθών πρώτης ανάγκης και της ενέργειας, συνηγορούν και επιβάλλουν την ανάγκη εξέτασης της πρότασής μας.

Υπενθυμίζουμε ότι, η ΑΣΔΥΚ με δύο επιστολές προς το Υπουργείο Οικονομικών (ημερ. 25.11.2021 και 2.5.2022), κατέθεσε το αίτημα για αναβάθμιση αυτών των κλιμάκων, σημειώνοντας ότι λόγω της πενταετούς παγοποίησης των ετήσιων προσαυξήσεων, οι υπάλληλοι έχουν απολέσει σημαντικό μέρος των απολαβών τους που ποτέ δε θα λάβουν αναδρομικά. Η ΑΣΔΥΚ πρότεινε στο Υπουργείο Οικονομικών μια φόρμουλα που θα μπορούσε να λειτουργήσει προς μερική αποκατάσταση της αδικίας. Συγκεκριμένα, στην επιστολή (ημερ. 2.5.2022), η Οργάνωση σημείωνε πως «καθώς μεγάλη ομάδα υπαλλήλων παραμένουν καθηλωμένοι στην κλίμακα Α2 και για να ανελιχθούν στην κλίμακα Α5, με τα σημερινά δεδομένα θα απαιτηθούν 18 χρόνια (13 οι βαθμίδες + 5 χρόνια παγοποίηση) και συνολικά 26 χρόνια για να ανελιχθούν στην Α7, προτείνεται ως ελάχιστο μέτρο στήριξης όπως οι υπάλληλοι ανελίσσονται από την κλίμακα Α2 στην Α5, όταν φτάσουν στην κατώτερη βαθμίδα της Α5 (σε 14 χρόνια, περιλαμβανομένης της 5ετούς παγοποίησης) και από την Α5 στην Α7 όταν ανελιχθούν στην κατώτερη βαθμίδα της Α7, δηλαδή σε 22 χρόνια, περιλαμβανομένης της 5ετούς παγοποίησης». Η πρόταση της Οργάνωσης σκόνταψε στην άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών που την απέρριψε χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση, προβάλλοντας ως επιχείρημα τις αντοχές των δημοσίων οικονομικών. Επί αυτού παραπέμπουμε σε ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας που αναφέρει ότι, ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας κατά το 3ο τρίμηνο του 2022, είναι θετικός και υπολογίζεται στο 5,5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σημειώνεται επίσης, ότι η ΑΣΔΥΚ έθεσε την πρότασή της για μισθολογική αναβάθμιση των κλιμάκων Α2-A5-A7 στους υποψηφίους για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τους οποίους είχε συναντήσεις και, σχεδόν στο σύνολό τους, αυτοί την προσεγγίζουν θετικά.

Η ΑΣΔΥΚ αναμένει ότι, η Κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της το αίτημά μας και θα έχει την αποφασιστικότητα και τη βούληση να εργαστεί με γνώμονα την εξασφάλιση αξιοπρεπούς μισθού για αυτήν τη μεγάλη ομάδα εργοδοτουμένων. Την ίδια στιγμή αναμένει ότι θα μεριμνήσει για την αναθεώρηση των σχεδίων υπηρεσίας των κλιμάκων Α2-A5-A7, με προσανατολισμό τη μείωση των βαθμίδων και συνακόλουθα του χρόνου που απαιτείται για να εξαντληθεί καθεμία, προκειμένου να αποκατασταθεί η πολύχρονη αδικία σε βάρος των χιλιάδων χαμηλόμισθων υπαλλήλων και να δοθεί κίνητρο σε αυτούς τους εργαζόμενους.

Εκ του ΔΣ ΑΣΔΥΚ

24 Νοεμβρίου 2022