Διαταγή της Αστυνομίας πλήττει τα εργασιακά δικαιώματα αστυνομικών

Έντονη αναστάτωση και δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει ανάμεσα στα μέλη της Αστυνομίας η χθεσινή διαταγή του Αρχηγού Αστυνομίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της εντατικοποίησης της πρόληψης του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου, ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ, εκτιμά ότι η εν λόγω διαταγή πλήττει τα εργασιακά θέσμια.

Ειδικότερα, είναι με έκπληξη που ενημερωθήκαμε για την χθεσινή γραπτή διαταγή (ημερ. 20.3.2024), σύμφωνα με την οποία, το Αρχηγείο Αστυνομίας διατάσσει συναδέλφους/συναδέλφισσες οι οποίοι/ες εργάζονται με πενθήμερη εργασία και ωράριο 07:00-14:30, να επεκτείνουν τον χρόνο εργασίας τους, περιοδικά με ωράριο βάρδιας, Κυριακές και δημόσιες αργίες, χωρίς όμως, να λαμβάνουν αντιμισθία, αλλά να πιστώνονται με ώρες ανάπαυσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εν λόγω διαταγή, τις καθημερινές ημέρες οι εν λόγω συνάδελφοι/σες, καλούνται να εργάζονται κανονικά το ωράριο τους, εκτελώντας γραφειακά καθήκοντα και αφού σχολάσουν, να επιστρέφουν για βραδινή βάρδια, χωρίς την καταβολή αντιμισθίας, αλλά με απαλλαγή από την εργασία την επόμενη ημέρα.

Επανατονίζουμε ότι διαφωνούμε με την εν λόγω διαταγή, καθώς πλήττει τα εργασιακά δικαιώματα και εισάγει νέα θέσμια στην Αστυνομία. Πέραν της παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων, η διαταγή αγνοεί παντελώς τις προσωπικές, οικογενειακές και άλλες υποχρεώσεις των συναδέλφων/σών και ειδικότερα των μονογονέων.

Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Χαρτζιώτη, να παρέμβει προς τον Αρχηγό Αστυνομίας ζητώντας την αναστολή και την επανεξέταση του περιεχόμενου της διαταγής.

Ο Κλάδος αναγνωρίζει την πιεστική ανάγκη αποτελεσματικότερης στελέχωσης της πρώτης γραμμής της Αστυνομίας. Ωστόσο, κατά την εκτίμησή μας, το σοβαρό αυτό πρόβλημα δε θα λυθεί μέσω της παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων και με αποσπασματικές ρυθμίσεις, αμφίβολης αποτελεσματικότητας στο τέλος της ημέρας.

Κατά την εκτίμησή μας, η άμβλυνση του προβλήματος της υποστελέχωσης μπορεί εν μέρει να επιτευχθεί με την αναβάθμιση  των Συμβασιούχων Ειδικών Αστυφυλάκων, νοουμένου ότι αυτοί θα επιτύχουν σε εσωτερικές γραπτές εξετάσεις, όπως είναι και η πρόταση του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος, που τέθηκε ενώπιον του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Εκ του Προεδρείου του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος – ΑΣΔΥΚ

21 Μαρτίου 2024