Διαβούλευση του Υπ. Οικονομικών με όλες τις συντεχνίες προκρίνει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

Υπέρ της διαβούλευσης με όλες τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις, τάσσεται ο κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, υιοθετώντας το αίτημα της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), για διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Μαυρογιάννης υποδεικνύει την υποχρέωση της επίσημης εργοδοτικής πλευράς για κοινωνική διαβούλευση με όλες τις Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Δημόσιο, με σκοπό την προώθηση ζητημάτων που αφορούν στους δημοσίους υπαλλήλους. Το θέμα της διαβούλευσης, δήλωσε χαρακτηριστικά, πρέπει να τεθεί στην ορθή του διάσταση.

Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΑΣΔΥΚ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, Δρ Γεώργιος Χωραττάς, είχε χθες, (ημερ. 29.11.2022), συνάντηση με τον κ. Μαυρογιάννη  και το επιτελείο του. Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, Δρ Χωραττάς, επέδωσε υπόμνημα στο οποίο περιλαμβάνονται τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τους κρατικούς υπαλλήλους.

Ο κ. Μαυρογιάννης είδε με θετική προσέγγιση το αίτημα της ΑΣΔΥΚ, όπως η Οργάνωση επωφελείται κρατικής χορηγίας για σκοπούς συνδικαλιστικής δραστηριότητας. Θα πρέπει, είπε ο υποψήφιος, «η χρηστή διοίκηση να χαρακτηρίζει όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας του Δημοσίου και κατ΄αναλογία το σύνολο των συνδικαλιστικών Οργανώσεων να επωφελείται κρατικής ενίσχυσης».

Συναντίληψη διαπιστώθηκε μεταξύ του ΔΣ της ΑΣΔΥΚ και του κ. Μαυρογιάννη, στο ζήτημα της αποκατάστασης του θεσμού της ΑΤΑ καθώς και της κατάργησης του πέναλτι ύψους 12% επί των συντάξεων.

Επίσης, κοινή προσέγγιση διαπιστώθηκε επί του κεφαλαίου της χρηστής διοίκησης και της αξιοκρατίας, που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τη λειτουργία των πολιτειακών θεσμών. «Ότι είναι νομιμοφανές δεν είναι κατ΄ανάγκη και ηθικό», σημείωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία, προσθέτοντας ότι διαφωνεί με το δικαίωμα ο απερχόμενος Πρόεδρος να διορίζει μέλη της ΕΔΥ και της ΕΕΥ, η θητεία των οποίων θα δεσμεύει τον επερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με κατανόηση εξέτασε ο κ. Μαυρογιάννης και το αίτημα του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ (ΚΑΣ – ΑΣΔΥΚ), που αφορά στη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στους υπαλλήλους της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Ο Πρόεδρος του Προεδρείου του ΚΑΣ, Λούκας Χρίστου, εξήγησε ότι, το ζητούμενο είναι η επαναφορά του μοντέλου που ίσχυε ως και το 2012 και προέβλεπε πως με την συμπλήρωση υπηρεσίας 29 χρόνων και 2 μηνών, παρέχεται η δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης. Αναφορικά με την πρόταση του ΚΑΣ – ΑΣΔΥΚ, για αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε την άποψη ότι «δεν θα πρέπει να διορίζονται στο πρώτο στάδιο διερεύνησης, για τυχόν πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα, ποινικοί ανακριτές, αλλά να διορίζονται λειτουργοί οι οποίοι αφού διενεργήσουν προκαταρκτική έρευνα για ενδεχόμενα αδικήματα, το πόρισμα να αποστέλλεται στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίζει κατά πόσο επιβάλλεται ή όχι ο διορισμός ποινικών ανακριτών για τις όποιες περαιτέρω ενέργειες.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου ΑΣΔΥΚ

30 Νοεμβρίου, 2022