Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) του 1977, αναγνωρίζοντας τους αγώνες που έκαναν οι γυναίκες τα προηγούμενα 100 και πλέον χρόνια για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της γυναίκας και την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η ημέρα αυτή θα πρέπει να αποτελεί έκφραση τιμής στην εργαζόμενη γυναίκα, που αγωνίζεται για την ισοτιμία της σε όλους τους τομείς της ζωής της, όπως πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, και νομικό.

Ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία σήμερα προβάλλεται ως πολυσύνθετος και απαιτητικός, ωστόσο ακόμη χρειάζονται να γίνουν πολλά ώστε να κατακτηθεί η πραγματική ισότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στις χθεσινές του δηλώσεις, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ανέφερε ότι «η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως είναι ένας ολοένα και πιο μακρινός στόχος και θα επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση σε 300 χρόνια». Εκτίμησε, επίσης, ότι «σε όλο τον κόσμο πλήττονται, απειλούνται, παραβιάζονται τα δικαιώματα των γυναικών» και ότι «η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στις δεκαετίες εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας».

Η ΑΣΔΥΚ δηλώνει ότι στηρίζει την ισότητα των φύλων σε όλα τα επίπεδα και καλεί την Πολιτεία όπως σχεδιάσει πολιτικές που θα την προάγουν και θα στηρίζουν ουσιαστικά τη γυναίκα, και θα συμβάλλουν στην υλοποίηση των πολλαπλών ρόλων της, στην οικονομία και στην κοινωνία. Στόχος μας, η διάψευση των εκτιμήσεων του ΟΗΕ.

Εκ του ΔΣ της ΑΣΔΥΚ

8 Μαρτίου 2023