Δικαιοσύνη για τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), παρακολουθεί με προβληματισμό και ανησυχία την εμπλοκή που παρατηρείται, αναφορικά με τη δίκαιη διεκδίκηση των χιλιάδων χαμηλόμισθων συναδέλφων υπαλλήλων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για άρση της σε βάρος τους μισθολογικής στασιμότητας.

Ως  ΑΣΔΥΚ εντοπίσαμε πρώτοι το πρόβλημα και εισηγηθήκαμε προτάσεις προς το Υπουργείο Οικονομικών, για αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των χαμηλόμισθων. Η Οργάνωσή μας στηρίζει πλήρως  το αίτημα για επιτάχυνση της ανέλιξης όσων βρίσκονται στις χαμηλότερες μισθολογικές βαθμίδες.

Μολονότι δεν κληθήκαμε στις διαπραγματεύσεις, εντούτοις θεωρούμε ότι, η Συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των τριών συνδικαλιστικών Οργανώσεων, ΠΑΣΥΔΥ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΟΗΟ-ΣΕΚ (ημερ. 31.10.2023), ήταν προς την ορθή κατεύθυνση. Λεπτομέρειες της Συμφωνίας ουδέποτε έγιναν γνωστές και ούτε υπήρξε από πλευράς των Οργανώσεων έστω αδρομερής ενημέρωση όσων επηρεάζονται. Γι’ αυτό η παρατηρούμενη εμπλοκή και δυστοκία προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και θέτει ερωτηματικά για τους χειρισμούς που έγιναν από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Παρά το γεγονός ότι η ΑΣΔΥΚ επέλεξε συνειδητά να σταθεί δίπλα στις τρεις Οργανώσεις, εντούτοις καυτηριάζει την τακτική τους, για μη ενημέρωση των χαμηλόμισθων συναδέλφων και για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Επιπλέον, η ΑΣΔΥΚ ως η κατ΄εξοχήν Οργάνωση που ευαγγελίζεται τη διαφάνεια, θεωρεί ότι η τακτική αυτή δυναμίτισε ακόμη περισσότερο το αρνητικό κλίμα, που προκάλεσε η τακτική του Υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλης αναστάτωσης ανάμεσα στους επηρεαζόμενους συναδέλφους.

Η ΑΣΔΥΚ ήταν και παραμένει στο πλευρό των συναδέλφων, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τη συρρίκνωση των μισθών την τελευταία δεκαετία. Ο μηνιαίος μισθός της πλειοψηφίας αυτής της ομάδας υπαλλήλων δεν υπερβαίνει τα €1500 καθαρά.

Σε ό,τι αφορά στην επαναλαμβανόμενη  ανησυχία της Κυβέρνησης για  περαιτέρω διόγκωση του κρατικού μισθολογίου, είναι η άποψή μας ότι δεν μπορεί να αποτελεί την μόνιμη επωδό και το σταθερό επιχείρημα αποτροπής της αποκατάστασης αδικιών και στρεβλώσεων, που δημιουργήθηκαν λόγω ετσιθελικών και αυθαίρετων αποφάσεων, για αποκοπές και υποβαθμίσεις θέσεων, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, χωρίς να λαμβάνονται και άλλοι παράγοντες υπόψη, όπως για παράδειγμα, τα δημοσιονομικά πλεονάσματα ύψους €1δισ. που έχει καρπωθεί η Κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο.

Ως ΑΣΔΥΚ αναμένουμε να ληφθούν δίκαιες και υπεύθυνες αποφάσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών, έτσι ώστε, οι ομάδες των συνάδελφων που επωμίστηκαν δυσανάλογο βάρος και υπέστησαν μεγαλύτερες αναλογικά οικονομικές ζημιές να αποζημιωθούν, έστω μερικώς.

Το ζήτημα της αποκατάστασης των χαμηλόμισθων συναδέλφων τίθεται ενώπιον πλέον της Κυβέρνησης ως μια μεγάλη πρόκληση. Είτε θα φανεί αξιόπιστη και θα εκπληρώσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και συνακόλουθα θα υλοποιήσει την επιτευχθείσα Συμφωνία, είτε θα φανεί ανακόλουθη και ασυγχώρητα εκτεθειμένη.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

6 Δεκεμβρίου 2023