ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: Η ΧΑΙΝΟΥΣΑ ΠΛΗΓΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Στο ιλιγγιώδες ποσό που αγγίζει τα €2.76 δισ. ανέρχονται οι ανείσπρακτοι φόροι που χρωστούν 218.901 φορολογούμενοι στη χώρα μας, σύμφωνα με την τριμηνιαία Έκθεση Προόδου του Τμήματος Φορολογίας, για το 4ο τρίμηνο του 2021. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, 181.988 πρόσωπα έχουν οφειλές της τάξης των €2.15 δισ. στην άμεση φορολογία και 36.913 πρόσωπα οφείλουν στον ΦΠΑ το ποσό των €606.2 εκατ.

Στο μεταξύ, μη ρεαλιστικές διαγράφονται οι προοπτικές είσπραξης μεγάλου μέρους των καθυστερημένων φόρων, για διάφορους λόγους. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Έκθεση του Τμήματος Φορολογίας, από τις συνολικές οφειλές, ποσό €1.51 δισ. παρουσιάζει προσωρινό ή μόνιμο κώλυμα στην είσπραξη (χωρίς να διευκρινίζεται το ποσοστό). Επίσης, φορολογίες πέραν των €167 εκατ. που αποτελούν οφειλές στο ΦΠΑ δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικειοποίηση φορολογίας, δηλαδή η είσπραξη και η μη απόδοση της στο νόμιμο δικαιούχο που είναι το κράτος, συνιστά ποινικό αδίκημα. Σε άλλη περίπτωση δε, 18.860 πρόσωπα, κυρίως νομικά και αυτοτελώς εργαζόμενοι, οφείλουν το ποσό των €167.7 εκατ. και διαπιστώνεται αυξημένη δυσκολία είσπραξής του.

Δεν χρειάζεται ένας να επιχειρηματολογήσει γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η συνεχής διόγκωση των ανείσπρακτων φορολογικών οφειλών και το ειδικό βάρος του αποτυπώματος της μεγάλης απώλειας εσόδων επί των δημοσίων οικονομικών. Ειδικά ενόψει των συνεχιζόμενων αποκοπών σε μισθούς, επιδόματα και σειρά άλλων ωφελημάτων των υπαλλήλων και όλων των εργαζομένων που υπηρετούν στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.

Η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), εκτιμά ότι, επιβάλλεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και περαιτέρω εντατικοποίηση από μέρους του Τμήματος Φορολογίας στη λήψη μέτρων είσπραξης των καθυστερημένων φορολογικών οφειλών. Επιβάλλεται ακόμη, να αναζητηθούν μέτρα περαιτέρω ενίσχυσης της υποδομής του Τμήματος Φορολογίας με εργαλεία (νομικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, συστήματα πληροφόρησης, αλληλοενημέρωσης, διαχείρισης κ.λπ.).

Αν και τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα βελτίωσης, της υλικοτεχνικής υποδομής του Τμήματος Φορολογίας αλλά και του θεσμικού πλαισίου στο οποίο αυτό λειτουργεί, το αποτέλεσμα, όπως αντανακλάται από την Έκθεση, καταδεικνύει ότι η όλη προσπάθεια δεν συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα με την οποία ενεργεί ο βασικότερος φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους αλλά παρουσιάζεται, δυστυχώς, μια ασύγγνωστη και εξαιρετικά επικίνδυνη επιδείνωση.

Πριν ακριβώς ένα χρόνο, η ΑΣΔΥΚ με ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη (ημερ. 3.3.2021), διατύπωνε τη μεγάλη ανησυχία της για την όξυνση του προβλήματος της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Στην εν λόγω επιστολή, που ειρήσθω εν παρόδω ακόμη δεν έτυχε ανταπόκρισης, σημειώναμε ότι «η συνεχής διόγκωση των ανείσπρακτων οφειλών θέτει υπό αμφισβήτηση την φοροεισπρακτική ικανότητα και αποτελεσματικότητα του κράτους και των αρμοδίων Τμημάτων και τη βούληση της Πολιτείας για πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής». Σημειώναμε επίσης, ότι «αποτελεί εθνική υποχρέωση η είσπραξη των καθυστερημένων φόρων» προσθέτοντας ότι «η αδυναμία ή και απροθυμία της Πολιτείας να περιορίσει την απώλεια αποτελεί άνιση μεταχείριση προς τους πολίτες, κυρίως τους μισθωτούς, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι, συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, στηρίζουν το κράτος».

Η συνεχής επιδείνωση του προβλήματος με τις ανείσπρακτες οφειλές, δηλώνει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας του Τμήματος Φορολογίας δεν είναι ικανό να το αναχαιτίσει αφού ελλείπει ουσιαστικά η αναγκαία πολιτική βούληση.

Αναμένουμε από την Κυβέρνηση και τη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι μετά τις διαπιστώσεις για μεγέθυνση των ανείσπρακτων φόρων θα τερματίσουν την κοροϊδία και θα αναζητήσουν ριζικές λύσεις ελαχιστοποίησης του πεδίου δράσης των επιτήδειων φοροφυγάδων.

 

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΣΔΥΚ,

29/3/2022