Γόνιμη η συνάντηση ΑΣΔΥΚ με Πρόεδρο του ΔΗΣΥ

Παραγωγική ήταν η συνάντηση που είχε σήμερα αντιπροσωπεία της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ) και του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος, που υπάγεται στην Οργάνωση (ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ), επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Δρ Γεώργιος Χωραττάς και ο Πρόεδρος του ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ, Λούκας Χρίστου, με αντιπροσωπεία βουλευτών του ΔΗΣΥ επικεφαλής της οποίας ήταν η Πρόεδρος του κόμματος, κα Αννίτα Δημητρίου.

Ο Πρόεδρος της ΑΣΔΥΚ Δρ Χωραττάς κατέθεσε υπόμνημα με τις διεκδικήσεις της Οργάνωσης, τις οποίες η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ φάνηκε να συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο σημαντικό ζήτημα της εφαρμογής και της λειτουργίας του Συστήματος Αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, η κα Δημητρίου συμφώνησε με την ανάγκη βελτίωσής του, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης Δημόσιας Υπηρεσίας. Η κα Δημητρίου ανέφερε ότι η Βουλή αναμένει από το Υπουργείο Οικονομικών την κατάθεση νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τα ζητήματα που προέκυψαν με την αξιολόγηση από τους αξιολογητές.

Όσον αφορά στο ζήτημα της απόσπασης δημοσίων υπαλλήλων και τα προβλήματα που δημιουργούνται, όταν η απόσπαση είναι μακράς διάρκειας, με αποτέλεσμα να αναφύονται ζητήματα και να επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία της οικείας Υπηρεσίας/Τμήματος των αποσπασθέντων, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συμφώνησε ότι το πλαίσιο των αποσπάσεων χρήζει βελτίωσης και διαβεβαίωσε ότι αυτό θα εξεταστεί διεξοδικά ενώπιον της Βουλής, όπου εκκρεμεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Θετική ήταν επίσης, η προσέγγιση της Προέδρου του ΔΗΣΥ στα αιτήματα του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος. Ο Πρόεδρος του ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ ανέφερε ότι στις προτεραιότητες του Κλάδου είναι η προώθηση της αναβάθμισης των Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών (ΣΕΑ) και κατέθεσε την πρότασή του, για διεξαγωγή εσωτερικών εξετάσεων στην Αστυνομία, με τους επιτυχόντες να αναβαθμίζονται σε Ειδικούς Αστυνομικούς, με την ανάλογη μισθολογική και εργασιακή βελτίωση.

Επίσης, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ παρουσιάστηκε να συμμερίζεται πλήρως το αίτημα του ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ, για εισαγωγή πλαισίου ασφάλισης προς όφελος των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, που θα καλύπτει τις περιπτώσεις μόνιμης ανικανότητας ή και θάνατο εν ώρα καθήκοντος. Είναι αδιανόητο, ανέφερε η κ. Δημητρίου, τέτοια σοβαρά ζητήματα να παραμένουν χωρίς ρύθμιση και να εναπόκειται στην εκάστοτε κυβέρνηση ο υπολογισμός της χρηματικής αποζημίωσης προς όφελος του μέλους και της οικογένειάς του.

Με θετικό φακό προσεγγίζει η κα Δημητρίου και τη διεκδίκηση του ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ για εξασφάλιση του δικαιώματος της απεργίας στα μέλη της Αστυνομίας. Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι πρόκειται για μεγάλο και σύνθετο ζήτημα, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα τύχει εξέτασης.

Καταληκτικά, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε την αντιπροσωπεία της ΑΣΔΥΚ να είναι σε επικοινωνία για τα όποια ζητήματα αναφύονται και επηρεάζουν τους δημοσίους υπαλλήλους και τα μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Η συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΑΣΔΥΚ με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ εντάσσεται στο πλαίσιο επαφών που είχε η Οργάνωση με τα κόμματα.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΣΔΥΚ

31 Μαΐου 2024