Είναι με έκπληξη αλλά και μεγάλη ανησυχία που πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων που θα στοχοποιούν συγκεκριμένες ομάδες κρατικών υπαλλήλων, ως μέτρο άσκησης πίεσης και προώθησης του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης φαίνεται να τοποθετείται το προσωπικό παροχής υπηρεσιών υγείας και τα μέλη Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική και Εθνική Φρουρά).
Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, ο Υπουργός Υγείας φέρεται να έχει αποταθεί στο Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας γνωμάτευση, κατά πόσον υπάρχει νομικό υπόβαθρο, προκειμένου να θέτει σε υποχρεωτική επ’ αόριστο άδεια άνευ αποδοχών εκείνους του επαγγελματίες, των προαναφερθέντων επαγγελματικών ομάδων, οι οποίοι αρνούνται τον εμβολιασμό.
Η ΑΣΔΥΚ καθιστά σαφές ότι, οποιαδήποτε μέτρα επιβολής ληφθούν, στο πλαίσιο της αναχαίτησης της πανδημίας, τα οποία θα θέτουν εν’ αμφιβόλω εργασιακά δικαιώματα όπως η μισθοδοσία, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεχτά.
Για τον λόγο αυτό, η Κυβέρνηση, προτού προβεί σε περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων για προστασία της δημόσιας υγείας, είναι προτιμότερο να ενισχύσει την εκστρατεία ενημέρωσης και πειθούς της κοινωνίας, ιδιαίτερα των ομάδων εκείνων που, για διάφορους λόγους, έχουν ενδοιασμούς και αντιμετωπίζουν την ανάγκη για εμβολιασμό με σκεπτικισμό.
Σε καμία περίπτωση δεν μειώνουμε και δεν υποβαθμίζουμε τις πολλαπλές προκλήσεις και τους κινδύνους που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Ωστόσο, τα όποια μέτρα έχουν στόχο εργαζόμενους και μόνο θα πρέπει να ληφθούν μετά από συνεννόηση και διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις που τους εκπροσωπούν.
Σε αντίθετη περίπτωση, η αντίδρασή μας θα είναι αναμενόμενη.
Εκ του Δ. Σ. ΑΣΔΥΚ
30 Νοεμβρίου, 2021