Οι προσδοκίες για το νέο συνταξιοδοτικό

Η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), χαιρετίζει την κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, του Νομοσχεδίου που τιτλοφορείται «Ο περί Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», που θα ρυθμίζει το μείζον ζήτημα της θεμελίωσης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων κρατικών εργοδοτουμένων, μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας ενός νέου επαγγελματικού σχεδίου. Το προτεινόμενο Νομοσχέδιο θα καλύψει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα χιλιάδων υπηρετούντων υπαλλήλων μόνιμων και αορίστου χρόνου εργασίας, οι οποίοι προσελήφθηκαν μετά την 1.10.2011 και όσων θα εξασφαλίσουν διορισμό κατά ή και μετά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος εφαρμογής του νόμου.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν κοινωνικής διαβούλευσης. Η ΑΣΔΥΚ επιθυμεί να καταθέσει την απαρέσκειά της γιατί αυτή, όπως και άλλες συντεχνίες, αγνοήθηκε και αποκλείστηκε από το διάλογο. Η ΑΣΔΥΚ καταγγέλλει το συνεχιζόμενο αποκλεισμό της και κακίζει, για πολλοστή φορά, τη στάση του πολιτικά Προϊστάμενου του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς από την ίδρυση της Οργάνωσής μας εννοεί να την παραγκωνίζει. Η διαβούλευση με τις Οργανώσεις, όπως διεξήχθηκε, δεν εκπροσωπεί την ολότητα του συνόλου των κρατικών εργοδοτούμενων και δεν ανταποκρίνεται στην έννοια της «Ανοικτής Διαβούλευσης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επί της φιλοσοφίας του Νομοσχεδίου, το Ειδικό Ταμείο Καταβολής Συντάξεων θα λειτουργεί όπως τα ταμεία προνοίας, δηλαδή με εκατέρωθεν εισφορές εργοδότη και εργοδοτούμενου, με το ύψος της σύνταξης να αποτελεί συνάρτηση των εισφορών του δικαιούχου.

Η ΑΣΔΥΚ καταθέτει σειρά ζητημάτων, αναφορικά με πρόνοιες του Νομοσχεδίου που δημιουργούν προβληματισμό.

Πιο συγκεκριμένα:

  • η ίδρυση του Ειδικού Ταμείου Καταβολής Συντάξεων, σε βάθος χρόνου 30 ετών, θα αποκτήσει ένα μεγάλο οικονομικό εκτόπισμα της τάξης των δυόμιση έως τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • η επενδυτική πολιτική του Ειδικού Ταμείου θα περιλαμβάνει αγορά κρατικών ομολόγων, δηλαδή το Κράτος θα δανείζεται (εσωτερικός δανεισμός), κάτι ανάλογο γίνεται εδώ και δεκαετίες με το αποθεματικό του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • τη διαχείριση αυτού του οικονομικού μεγαθήριου Ειδικού Ταμείου θα έχει, με προφανείς υπερεξουσίες, ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών και όχι τεχνοκράτες. Το αναμενόμενο θα ήταν να συσταθεί μια επιτροπή ειδικών που θα χειρίζεται ζητήματα επενδυτικής πολιτικής και θα εντέλλεται να εφαρμόζει μια καταγραμμένη και σαφή πολιτική, με στόχο τη αποτελεσματικότερη διασπορά των πόρων του με στόχο την ελαχιστοποίηση του όποιου κινδύνου.
  • η καθολικά υποχρεωτική αφυπηρέτηση των μελών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στο 62ο έτος της ηλικίας δεν λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές συνθήκες εργασίας αυτών των μεγάλων ομάδων εργοδοτουμένων. Είναι χρήσιμο να περιληφθεί πρόνοια όπως για τους εργοδοτούμενους σε βαρέα επαγγέλματα (Σώματα Ασφαλείας, Αστυνομία και Πυροσβεστική, εργαζόμενοι με σύστημα βάρδιας, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό κ.λπ.), να ισχύσουν διαφορετικές ρυθμίσεις.

Καταληκτικά, η ΑΣΔΥΚ καταθέτει την ικανοποίησή της γιατί με το Νομοσχέδιο καταργείται η φορολόγηση του εφάπαξ ποσού, με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2021 και εκφράζει τον προβληματισμό της για τα σημεία τα οποία παραθέτει πιο πάνω.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

20 Ιουνίου 2022