Ικανοποίηση ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ της ψήφισης του νόμου για τις ανυπόστατες καταγγελίες

Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος, που υπάγεται στην Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου ΚΑΣ – ΑΣΔΥΚ, εκφράζει την ικανοποίησή του, για την ψήφιση από την Βουλή, του νόμου που ποινικοποιεί τις ανυπόστατες καταγγελίες πολιτών, που υποβάλλονται ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής Διεύρυνσης Παραπόνων και Ισχυρισμών (ΑΑΔΙΠΑ) και στρέφονται κατά μελών της Αστυνομίας.

Είναι με ικανοποίηση που βλέπουμε ότι οι προσπάθειες δύο και πλέον χρόνων του ΚΑΣ – ΑΣΔΥΚ που ήγειρε για πρώτη φορά το εν λόγω ζήτημα, τελικά, είχαν αίσιο αποτέλεσμα. Για τον ΚΑΣ – ΑΣΔΥΚ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, για ακόμη μία φορά, ένα αίτημα του Κλάδου μας, έγινε κατανοητό και αποδεκτό από το σύνολο των αρμοδίων Αρχών, αποδεικνύοντας έτσι, την ορθότητα των διαχρονικών θέσεων μας, για διάφορα θέματα που απασχολούν στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε προς τον βουλευτή, μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, κ. Νίκο Γεωργίου, για την κατάθεση της πρότασης νόμου για ποινικοποίηση των ανυπόστατων καταγγελιών.

Ευχαριστίες απευθύνουμε επίσης, προς τις άλλες Οργανώσεις που εκπροσωπούν μέλη της Αστυνομίας, που συνέβαλαν και αυτές με τον τρόπο τους στην προώθηση της σχετικής νομοθεσίας.

Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ εκτιμά ότι, πλέον ανοίγει ο δρόμος για να εξεταστούν και οι ακόλουθες δύο συναφείς με το ζήτημα, προτάσεις μας:

  • να μη δρομολογείται έρευνα, ποινική ή πειθαρχική, αν προηγουμένως δεν υποβληθεί γραπτή μαρτυρία από τον παραπονούμενο πολίτη
  • ψήφιση δευτερογενούς εσωτερικής νομοθεσίας για την ΑΑΔΙΠΑ, που να καθορίζει χρονικά πλαίσια διερεύνησης των υποθέσεων, προκειμένου να αποφεύγεται η χρονοτριβή που παρατηρείται σήμερα.

Καταληκτικά, επαναλαμβάνουμε ότι, στόχος του ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ δεν είναι η αποδόμηση της ΑΑΔΙΠΑ, αλλά ο ορθολογισμός της λειτουργίας της Αρχής, ώστε να διασφαλίζονται εξίσου, κατά τρόπο ακριβοδίκαιο, τόσο τα δικαιώματα του πολίτη, όσο και των μελών της Αστυνομίας.

Εκ του Προεδρείου ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ

17 Μαΐου 2024