Ιστορική πρωτοβουλία των Συντεχνιών για διεύρυνση του κοινωνικού διαλόγου στη Δημόσια Υπηρεσία και στην Αστυνομία

Εμείς, οι Συντεχνίες ΙΣΟΤΗΤΑ, ΠΑΣΥΝΟ, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΕΕΚ και ΑΣΔΥΚ, που εκπροσωπούμε πάνω από 8,000 κρατικούς υπαλλήλους, ενώνουμε σήμερα τις δυνάμεις μας για να διεκδικήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην ισότιμη συμμετοχή στον κοινωνικό διάλογο. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, μια κομβική εξέλιξη για το συνδικαλιστικό κίνημα και τις εργασιακές σχέσεις στον τόπο μας.

Με μια τεκμηριωμένη επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητούμε την άμεση συμπερίληψή μας στις Μικτές Επιτροπές Προσωπικού (ΜΕΠ) και Αστυνομίας (ΜΕΠΑ). Μόνο έτσι θα μπορέσουμε επιτέλους να εκφραστούμε μέσω των εκπροσώπων που τα ίδια τα μέλη μας επέλεξαν και να διαπραγματευτούμε ουσιαστικά για τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Οι Συντεχνίες μας, που εκφράζουν κρατικούς λειτουργούς διαφόρων ειδικοτήτων με διακριτές ανάγκες και διεκδικήσεις, βιώνουν εδώ και χρόνια τον παράλογο και προσβλητικό αποκλεισμό από τα θεσμοθετημένα όργανα διαλόγου και διαβούλευσης. Τα μέλη μας εξαναγκάζονται, ουσιαστικά, να στερούνται της όποιας συνδικαλιστικής εκπροσώπησης και να εντάσσονται σε άλλες συντεχνίες, παρά τη θέλησή τους, για να εκπροσωπούνται.

Πρόκειται για μια καταφανέστατα αντισυνταγματική και παράνομη κατάσταση, η οποία καταστρατηγεί το διεθνές, ευρωπαϊκό και εσωτερικό δίκαιο. Η συνδικαλιστική ελευθερία και ο πλουραλισμός, το δικαίωμα ίδρυσης συντεχνιών και συμμετοχής στις διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου, κατοχυρώνονται στο ακέραιο σε μια σειρά ισχυρότατων νομικών κειμένων, όπως το Σύνταγμα, οι Συμβάσεις της ΔΟΕ και το ενωσιακό δίκαιο. Είναι άλλωστε πάγια η νομολογία των του Ανωτάτου Δικαστηρίου που καταδικάζει κάθε πρακτική που εξαναγκάζει έμμεσα τους εργαζόμενους να εντάσσονται σε μία συγκεκριμένη συντεχνία, στερώντας τους το δικαίωμα να ιδρύσουν και να συμμετέχουν στην οργάνωση της επιλογής τους.

Δυστυχώς, η Πολιτεία συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τις νομικές και θεσμικές υποχρεώσεις της, υπονομεύοντας στην πράξη τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών της. Αντί να προωθεί τον ουσιαστικό και χωρίς αποκλεισμούς διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, επιμένει στη διαιώνιση ενός αδιαφανούς, αναχρονιστικού και ανελεύθερου συστήματος που υποβαθμίζει τον ρόλο των συντεχνιών και περιθωριοποιεί σημαντικές μερίδες εργαζομένων.

Η σημερινή μας πρωτοβουλία αποτελεί μια ηχηρή υπόμνηση προς την Πολιτεία ότι οι εργασιακές σχέσεις στη σύγχρονη εποχή δεν μπορούν να ρυθμίζονται με αναχρονιστικές πρακτικές αποκλεισμού, αλλά με πνεύμα συμμετοχής και εμπιστοσύνης. Μόνο ένας ειλικρινής, ανοιχτός, πλουραλιστικός και ισότιμος διάλογος μεταξύ Κυβέρνησης και συντεχνιών μπορεί να δώσει βιώσιμες, δίκαιες και αποτελεσματικές λύσεις στα σύνθετα προβλήματα.

Καλούμε την Κυβέρνηση να εισακούσει το δίκαιο αίτημά μας και να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την ουσιαστική αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου και την αποκατάσταση της νομιμότητας. Είναι απόλυτη ευθύνη κάθε δημοκρατικού κράτους να διασφαλίζει το δικαίωμα όλων των εργαζομένων να εκπροσωπούνται από τις συλλογικότητες που οι ίδιοι επιλέγουν ελεύθερα και να συνδιαμορφώνουν, από κοινού, με τον εργοδότη τους, τους όρους εργασίας τους.

Εμείς οι πέντε Συντεχνίες αναλαμβάνουμε αυτή την πρωτοβουλία ευθύνης απέναντι στα μέλη μας, στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην κοινωνία ολόκληρη. Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα αξιοπρέπειας και ενότητας στον αγώνα για θεσμική αναγνώριση και ισότιμη συμμετοχή σε έναν πραγματικό κοινωνικό διάλογο.

Οι Συντεχνίες

ΙΣΟΤΗΤΑ, ΠΑΣΥΝΟ, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΕΕΚ & ΑΣΔΥΚ

12 Απριλίου 2024

Δείτε εδώ την επιστολή