ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ: Επιτακτική η αναθεώρηση της λειτουργίας ΑΑΔΙΠΑ

Επιβεβαιώνονται πλήρως οι θέσεις του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος, που υπάγεται στην Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου – ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ, από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων – ΑΑΔΙΠΑ, εν μέσω της προσπάθειάς με ανακοίνωση της, να διαψεύσει την τοποθέτηση του Κλάδου σε ανακοίνωσή του (ημερ. 12.9.2022), με την οποία εγείραμε θέμα επιτακτικής ανάγκης για αναθεώρηση του περί Αστυνομίας (Νόμος του 2006 (Ν. 9(I)/2006).

Ειδικότερα, προς αποκατάσταση των πραγμάτων, ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ δεν έχει στόχο να αποδομήσει την ΑΑΔΙΠΑ και δεν ισχυρίστηκε ότι λειτουργεί παράνομα. Αυτό που επισήμανε ο ΚΑΣ στην ανακοίνωσή του, είναι ότι, η Αρχή περιβάλλεται με υπερεξουσίες, όπως και η ίδια αναγνωρίζει στην ανακοίνωσή της. Η Αρχή έχει τη δυνατότητα αυτεπάγγελτα να διερευνά παράπονα και ισχυρισμούς πολιτών που στρέφονται ενάντια σε μέλη της Αστυνομίας, χωρίς να έχει ενώπιον της γραπτή μαρτυρία από τον φερόμενο παραπονούμενο.

Στην ανακοίνωσή της η ΑΑΔΙΠΑ σημειώνεται ότι, για την περίοδο 2018-2020, υποβλήθηκαν 1085 παράπονα, εκ των οποίων για τα 341 (ποσοστό 31%), διορίσθηκαν  ανακριτές. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πλήρως η θέση του ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ, αφού, μόλις το ⅓ των παραπόνων που εξέτασε η Αρχή φαίνεται να είχαν ουσιαστική βάση και από αυτά καταχωρήθηκαν μόλις 13 ποινικές και 25 πειθαρχικές υποθέσεις. Έντεχνα όμως, η Αρχή αποφεύγει να δημοσιοποιήσει στοιχεία ως προς τον αριθμό των  υποθέσεων που οδηγήθηκαν τελικά, σε καταδίκη μελών της Αστυνομίας, ώστε να διαφανεί ή όχι  η χρησιμότητα της ΑΑΔΙΠΑ.

Επιπρόσθετα, ανατρέχοντας σε προηγούμενες δηλώσεις του Πρόεδρου της ΑΑΔΙΠΑ (ημερ. 9/9/22), εμφανίζεται να ζητά ενίσχυση μόνο με ποινικούς ανακριτές (τουλάχιστον 12), και όχι με άλλο προσωπικό/ανακριτές, τοποθέτηση που εκ των υστέρων διαφοροποίησε στη νέα  ανακοίνωσή της.

Ένα σοβαρό ζήτημα που προκαλεί ανησυχία στον Κλάδο Αστυνομικού Σώματος και στις γραμμές της Αστυνομίας, είναι δημοσιεύματα που στηρίχθηκαν στην ανακοίνωση της Αρχής, να φέρουν την ΑΑΔΙΠΑ να έχει συστήσει μηχανισμό και να διατηρεί αρχείο με τις έκδηλα ανυπόστατες καταγγελίες πολιτών. Δηλαδή, είναι σε γνώση της Αρχής ότι πιθανόν να διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα από τους φερόμενους παραπονούμενους, πλην όμως, δεν προέβη σε οποιεσδήποτε ενέργειες προκειμένου να δρομολογηθούν ποινικές διαδικασίες εναντίων αυτών των προσώπων. Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ καλεί τον  Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να προχωρήσουν σε έρευνα, κατά πόσο η Αρχή δύναται να διατηρεί τέτοιο αρχείο και αν καθηκόντως είχε υποχρέωση να καταγγείλει στις αρμόδιες Αρχές τις εξόφθαλμα ψευδείς και ανυπόστατες καταγγελίες/ισχυρισμούς των πολιτών.

Ο ΚΑΣ εκτιμά ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας της ΑΑΔΙΠΑ.  Καλούμε την Κυβέρνηση και τη Βουλή όπως προχωρήσουν με τροποποίηση της νομοθεσίας, που να αναφέρεται κατά τρόπο σαφέστερο στο πλαίσιο λειτουργίας της Αρχής, καθορίζοντας συνάμα, χρονικά πλαίσια διερεύνησης υποθέσεων, προκειμένου να αποφεύγεται η χρονοτριβή.

Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ καλεί την ΑΑΔΙΠΑ ως ένδειξη καλής θέλησης και συνεργασίας με τα μέλη της Αστυνομίας, να στηρίξει τις ακόλουθες εισηγήσεις του Κλάδου, για τροποποίηση της Νομοθεσίας:

  • Να μην ασκείται οποιαδήποτε έρευνα, ποινική ή πειθαρχική, αν προηγουμένως δεν υποβληθεί γραπτή μαρτυρία από τον φερόμενο παραπονούμενο πολίτη.
  • Αν και εφόσον αποδειχθεί ότι το παράπονο είναι ανυπόστατο ή ψευδές, τότε να διακόπτεται η εξέταση και να αποστέλλεται ο φάκελος στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος να αποφασίζει κατά πόσο θα ασκείται ποινική δίωξη εναντίον του πολίτη που υπέβαλε το παράπονο. (άρθρο 114 του Κεφ.154 με τίτλο Ψευδείς πληροφορίες σε αστυνομικό)
  • Να περιληφθεί άρθρο στον οικείο νόμο, με το οποίο να ενημερώνεται και το μέλος της Αστυνομίας, εναντίον του οποίου διερευνάται υπόθεση, για την κατάληξή της, αν δηλαδή αυτή τελικά αρχειοθετήθηκε ή δεν προχώρησε κ.λπ. ώστε να το μέλος της Αστυνομίας να έχει ενημερώσει και να δύναται να κινηθεί νομικά εναντίον του προσώπου που προέβη στην ανυπόστατη καταγγελία εναντίον του.

 Καταληκτικά, ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ χαιρετίζει την τοποθέτηση της Αρχής, σύμφωνα με την οποία, η πλειοψηφία των μελών της Αστυνομίας εκτελεί το καθήκον της με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα. Ο ΚΑΣ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι η ΑΑΔΙΠΑ πρέπει να λειτουργήσει κατά τρόπο, που όχι μόνο να διασφαλίζει τα δικαιώματα του πολίτη, αλλά και να κερδίσει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των μελών της Αστυνομίας. Η ρήση «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια», θα πρέπει να ισχύει και για την Αρχή.

Εκ του Προεδρείου ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ

22 Σεπτεμβρίου, 2022