ΚΑΣ – ΑΣΔΥΚ: Άκρως ανησυχητική η κατάσταση στα γήπεδα

Το Προεδρείο του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ), θεωρεί πως πλέον είναι παντελώς ανώφελες οι καταδίκες των όποιων επεισοδίων εντός και εκτός των αθλητικών χώρων. Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Τα επεισόδια σε έκταση και σε ένταση προσλαμβάνουν εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις. Είμαστε μάρτυρες της κλιμακούμενης αύξησης του χουλιγκανισμού και της νεανικής παραβατικότητας. Πλέον τα προβλήματα αυτά έχουν διεισδύσει βαθιά ανάμεσα σε συγκεκριμένες οπαδικές ομάδες νέων και εκκολάπτεται μια άκρως επικίνδυνη κουλτούρα. Η χρήση βομβών μολότοφ, η εγκληματική ρήξη φωτοβολίδας με πιστόλι εναντίον του ελικοπτέρου της Αστυνομίας και οι ευθείες βολές προς μέλη της Αστυνομίας, είναι πρωτόγνωρα για τα κυπριακά δεδομένα. Η κατάσταση στα γήπεδα καθίσταται άκρως επικίνδυνη, τόσο για την ασφάλεια των Αστυνομικών Υπαλλήλων, όσο και των πολιτών. Είναι ευτύχημα που αυτή την φορά δεν υπήρξαν θύματα. Όμως, στον επόμενο αγώνα, ποιος μπορεί να προστατεύσει την ασφάλεια καθενός χωριστά;

Η διασφάλιση της ασφάλειας και της ομαλότητας εντός και εκτός των αθλητικών χωρών δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Αστυνομίας και του επί καθήκοντι αστυνομικού. Απαιτούμε ανάληψη ευθυνών από όλους τους εμπλεκόμενους. Ο ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ ζητά την επίσπευση των διαδικασιών για δημιουργία μόνιμων αντιοχλαγωγικών ομάδων σε κάθε επαρχία, με συνάδελφους οι οποίοι θα διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό, ώστε να επιτελέσουν αποτελεσματικότερα τα καθήκοντά τους.

Ο ΚΑΣ απευθύνει έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς,  πέραν της Αστυνομίας, ΚΟΠ, αθλητικά Σωματεία και Συνδέσμους Φιλάθλων, όπως αξιοποιήσουν τη θερινή διακοπή των ποδοσφαιρικών αγώνων και επανεξετάσουν τις δράσεις και τους σχεδιασμούς για την ασφάλεια εντός και εκτός των αθλητικών χώρων και αποτροπής επεισοδίων. Ο καθένας καλείται να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί και όλοι μαζί συντονισμένα να δράσουν.

Παρατηρούμε ότι η Αστυνομία στο καθήκον της περιφρούρησης της τάξης στα γήπεδα αφέθηκε μόνη της. Απελπιστικά μόνη. Συχνά δε, αδίκως βρίσκεται στο στόχαστρο αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των συναδέλφων. Από πλευράς αντιμετώπισης του φαινομένου, μετά και την τελευταία “συστράτευση” τις Αστυνομίας, με πέρα των 340 Αστυνομικών Υπαλλήλων, ελικοπτέρου, αντιοχλαγωγικού οχήματος και ντρόουν, είναι φανερό ότι στενεύουν τα όρια αντίδρασης. Δυστυχώς, όμως όλοι οι αρμόδιοι και αναρμόδιοι ξεφορτώνουν τις δικές τους μεγάλες ευθύνες στην Αστυνομία.

Αποφασιστικής σημασίας είναι ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι άλλοι εμπλεκόμενοι, τα αθλητικά σωματεία και οι διοικήσεις τους, η ΚΟΠ και ο ΚΟΑ. Επιβάλλεται να καθοριστεί πρόγραμμα συνεργασίας όλων προκειμένου να δρομολογηθούν πολιτικές δράσης, που θα στοχεύουν στη μείωση των επεισοδίων στους αθλητικούς χώρους. Παράλληλα, είναι η θέση του ΚΑΣ ότι το Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας θα μπορούσε να καταρτίσει προγράμματα καλλιέργειας κουλτούρας και διαπαιδαγώγησης κοινωνικής ευθύνης των νέων, με στόχο την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας.

Καταληκτικά, καθοριστικός είναι και ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν τα κόμματα. Όλοι γνωρίζουν πως τα κόμματα έχουν κομματικοποιήσει και το ποδόσφαιρο. Ας αναλάβουν λοιπόν, όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν και ας αφήσουν την Αστυνομία να επιτελέσει το δύσκολο έργο της.

Εκ του Προεδρείου ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ

30 Μαΐου 2023