ΚΑΣ – ΑΣΔΥΚ: Άνανδρη επίθεση κατά συνάδελφου

Το Προεδρείο του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ), καταδικάζει την άνανδρη και προφανώς εκδικητική επίθεση ενάντια Αστυνομικού που βρισκόταν εκτός καθήκοντος. Σημειώνεται ότι ο συνάδελφος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, σε δημόσιο χώρο και απολάμβανε την ιδιωτικότητα του, όπως ο κάθε πολίτης δικαιούται σε μία ευνομούμενη πολιτεία.

Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος καταθέτει την έντονη ανησυχία του και απευθύνεται προς όλους τους αρμόδιους. Αν αποδειχθεί το προφανές ότι η επίθεση ενάντια στο συνάδελφο, σχετιζόταν με την εργασιακή ενασχόληση του, τότε η τιμωρία που θα επιβληθεί σε περίπτωση καταδίκης, θα πρέπει να είναι παραδειγματική, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε τυχών μελλοντικά παρόμοια περιστατικά.

Ζητάμε από την ηγεσία της Αστυνομίας να αντιδράσει άμεσα, να καταδικάσει δημόσια την επίθεση και ταυτόχρονα να στηρίξει και να προστατεύσει τα μέλη της Υπηρεσίας. Σημειώνεται ότι, σε αρκετές περιπτώσεις αστυνομικοί υπάλληλοι γίνονται δέκτες απειλών κατά των ιδίων ή και των οικογενειών τους, λόγο της επαγγελματικής τους ενασχόλησης.

Το φαινόμενο θα πρέπει να καταπολεμηθεί από νωρίς στη ρίζα του. Ως εκ τούτου ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ, με αφορμή αυτό το περιστατικό, θα καταθέσει πρόταση ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, όπου συζητείται και είναι υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για αυστηροποίηση των ποινών σε περίπτωση επιθέσεων πολιτών εναντίον λειτουργών που βρίσκονται σε καθήκον (όπως για παράδειγμα αστυνομικοί, πυροσβέστες, γιατροί και νοσοκόμοι), που να περιλαμβάνει και επιθέσεις κατά των πιο πάνω λειτουργών που δέχονται εκτός καθήκοντος και αποδεδειγμένα σχετίζονται με την επαγγελματική τους ενασχόληση.

Καταλήγοντας ευχόμαστε στο μέλος της αστυνομίας που τραυματίστηκε καλή ανάρρωση και διαβεβαιώνουμε ότι ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ θα είναι διπλά σε κάθε συνάδελφο/συναδέλφισσα για να παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.

Εκ του Προεδρείου ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ

23 Ιουνίου 2023