ΚΑΣ – ΑΣΔΥΚ: Απελπιστικά μόνη η Αστυνομία απέναντι στους χούλιγκαν

Το Προεδρείο του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΚΑΣ – ΑΣΔΥΚ), καταδικάζει τα ντροπιαστικά επεισόδια που σημειώθηκαν από ομάδες χούλιγκαν, στον αγώνα καλαθόσφαιρας μεταξύ Απόλλωνα και Ανόρθωσης στο κλειστό στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία. Τέτοιες συμπεριφορές, δήθεν φιλάθλων, αμαυρώνουν τον αθλητισμό, ειδικά όταν συνοδεύονται από τραυματισμούς μελών της Αστυνομίας, πολιτών καθώς και καταστροφή περιουσιών. Αυτοί οι δήθεν φίλαθλοι δεν πρέπει να έχουν θέση στις κερκίδες. Θα πρέπει να αναζητηθούν μέτρα αποκλεισμού τους, πριν να είναι αργά.

Ο ΚΑΣ – ΑΣΔΥΚ καταθέτει την έντονη ανησυχία του και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς όλους τους αρμόδιους. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και καθίσταται άκρως επικίνδυνη, τόσο για την ασφάλεια των πολιτών, όσο και των Αστυνομικών υπαλλήλων.

Θα το επαναλάβουμε, η Αστυνομία στο καθήκον της περιφρούρησης της τάξης στα γήπεδα είναι μόνη της. Απελπιστικά μόνη, χωρίς στήριξη από την Πολιτεία, πολιτικά κόμματα, αθλητικούς παράγοντες. Θα είμαστε ξεκάθαροι, το ζήτημα της ασφάλειας και της ομαλότητας στους αθλητικούς χώρους, δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Αστυνομίας και συχνά αδίκως βρίσκεται στο στόχαστρο, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των συναδέλφων.

Αίτημα του ΚΑΣ – ΑΣΔΥΚ, όπως αυτό δήλωσε δημόσια με Ανακοίνωση του στις 23 Ιανουαρίου 2023, είναι η δημιουργία πλήρως μονίμων αντιοχλαγωγικών ομάδων σε όλες τις Επαρχίες, οι οποίες θα  έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό.

Επιπρόσθετα, πάγιο αίτημα μας, είναι να αναθεωρηθεί η λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), κατά τρόπο που, ναι μεν θα εξυπηρετεί τον πολίτη, αλλά, ταυτόχρονα, θα προστατεύει και θα σέβεται το έργο των Αστυνομικών υπαλλήλων. Θεωρούμε πως ο υφιστάμενος τρόπος λειτουργίας της ΑΑΔΙΠΑ, αποτελεί τροχοπέδη στην εκτέλεση των καθηκόντων των μελών της Αστυνομίας.

Απαιτούμε από την ηγεσία της Αστυνομίας να αντιδράσει και να θέσει επιτακτικά και αποφασιστικά το ζήτημα στην ορθή του διάσταση. Απαιτούμε όπως, η Υπουργός Δικαιοσύνης αναλάβει πρωτοβουλία εισαγωγής τέτοιων αποτρεπτικών μέτρων για πάταξη αυτών των απαράδεκτων φαινομένων. Απαιτούμε από τα πολιτικά κόμματα, που έχουν κομματικοποιήσει το κυπριακό ομαδικό αθλητισμό, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απαγκιστρωθούν, επιτέλους, από τον χώρο του αθλητισμού.

Στόχος όλων των εμπλεκομένων, θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της διεξαγωγής ενός αθλητικού γεγονότος με ασφάλεια και η εμπέδωση κουλτούρας αθλητοπρέπειας μέσα στο πνεύμα του αθλητισμού.

Τέλος, ευχόμαστε στα μέλη της Αστυνομίας που τραυματιστήκαν καλή ανάρρωση. Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ θα είναι διπλά τους, για να παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.

Εκ του Προεδρείου ΚΑΣ – ΑΣΔΥΚ

27 Μαρτίου 2023