ΚΑΣ – ΑΣΔΥΚ: Διαφωνία για την πρόσληψη ακόμη 500 Ειδικών – Συμβασιούχων Ειδικών στην Αστυνομία

Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΚΑΣ – ΑΣΔΥΚ), καταθέτει τον προβληματισμό του, σχετικά την εξαγγελία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Χαρτσιώτη, για την πρόσληψη ακόμη 500 Ειδικών και Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών (ΣΕΑ), προς αντιμετώπιση της υποστελέχωσης στην Αστυνομία.

Είναι η δεύτερη φορά που υποχρεωνόμαστε να δημοσιοποιήσουμε την διαφωνία μας σε αποφάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με το ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης του Σώματος. Υπενθυμίζουμε ότι, η πρώτη αφορούσε στην πρόσληψη των Συμβασιούχων Αστυνομικών (18+10 μήνες, Ετήσιος Βασικός Μισθός €13,546), για σκοπούς επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής. Τότε ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ διαφώνησε με αυτήν την απόφαση, καθώς θεωρούσε και θεωρεί ότι, η πρόσληψη μόνιμων Αστυφυλάκων είναι η ορθότερη επιλογή.

Η θέση του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος είναι ότι εγείρεται σοβαρό ζήτημα με το καθεστώς εργοδότησης των ΣΕΑ. Η ένταξή τους οδήγησε στη δημιουργία άλλης μιας κατηγορίας εργαζόμενων. Πλέον η Αστυνομία στελεχώνεται με υπαλλήλους τεσσάρων ταχυτήτων, Αστυνομικών, Ειδικών Αστυνομικών, Εξειδικευμένο Προσωπικό και Συμβασιούχους Ειδικούς Αστυφύλακες. Αναντίλεκτα, η λειτουργία τόσων πολλών ομάδων εργαζομένων, διαφορετικών ταχυτήτων, καθηκόντων και δικαιωμάτων σε ένα Οργανισμό δεν αποτελεί υγιές στοιχείο.

Ο χρόνος επιβεβαίωσε τις ανησυχίες του ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ ότι, δηλαδή, με την πρόσληψη των 300 ΣΕΑ, η Πολιτεία  άνοιξε την πόρτα για ένταξη φτηνού εργατικού δυναμικού περιορισμένων δικαιωμάτων (μισθολογική ανέλιξη και μηδαμινές προοπτικές αναβάθμισης). Μετά από διεκδίκηση των Συντεχνιών πλέον, έχουν βελτιωθεί οι όροι απασχόλησης των Ειδικών Αστυφυλάκων και εξασφαλίστηκαν κάποια δικαιώματα από αυτά που απολαμβάνουν οι μόνιμοι Αστυνομικοί.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ παρατηρεί ότι με την πρόσφατη εξαγγελία του Υπουργού Δικαιοσύνης, για την πρόσληψη ακόμη 500 ειδικών και συμβασιούχων η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι κατά καιρούς κυβερνώντες δημιουργούν “είλωτες” στην Αστυνομία.

Προβληματίζει η απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, αφού οι Ειδικοί και Συμβασιούχοι Ειδικοί Αστυφύλακες δεν ασκούν όλα τα καθήκοντα αστυνομικής φύσης. Η πρόσληψη ακόμη 500 Ειδικών και ΣΕΑ θα συμπληρώσει αριθμητικά, σε ένα βαθμό, το οργανόγραμμα της Υπηρεσίας, συνάμα όμως, θα μεγεθύνει το πρόβλημα της μη άσκησης καθηκόντων αστυνομικής φύσης, ειδικότερα αυτό του Ανακριτή, που παρατηρείται μεγάλο κενό.

Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι δηλαδή, η απάντηση στη διαχρονική υποστελέχωση στην Αστυνομία περνά μέσα από την εισαγωγή ενός σύγχρονου εργασιακού πλαισίου, που θα καθιστά τον Οργανισμό αξιοπρεπή και ελκυστικό χώρο εργοδότησης.

Το πλαίσιο πρέπει να διαθέτει τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά:

  • διασφάλιση μόνιμης εργοδότησης Αστυφυλάκων με καλά αμειβόμενες κλίμακες, που δεν θα υστερούν του Δημοσίου
  • λειτουργία επαρκούς συνταξιοδοτικού σχεδίου
  • κίνητρα ανέλιξης εντός της Υπηρεσίας
  • φιλικό εργασιακό περιβάλλον.

Καταληκτικά, ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Αρχηγό Αστυνομίας και την Βουλή όπως, πριν την λήψη των όποιων αποφάσεων, διαβουλευθούν με τους οργανωμένους συνδικαλιστικούς φορείς των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί υπάλληλοι διαθέτουν φωνή και η Πολιτεία υποχρεούται να τους δώσει τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του σοβαρού αυτού ζητήματος.

Εκ του Προεδρείου του ΚΑΣ

25.01.2024