ΚΑΣ – ΑΣΔΥΚ: Ικανοποίηση για τα μέτρα στήριξης της Αστυνομίας

Το Προεδρείο του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος, της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ), χαιρετίζει την εξαγγελία των κυβερνητικών αποφάσεων, αναφορικά με τα μέτρα που αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας, που λήφθηκαν κατά την χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή της Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού Αστυνομίας.

Ο ΚΑΣ – ΑΣΔΥΚ δηλώνει ικανοποίηση, γιατί εκ πρώτης, φαίνεται ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις κινούνται στη γραμμή των θέσεων του Κλάδου μας και απομένει να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος – ΑΣΔΥΚ, αμέσως μετά τα απαράδεκτα γεγονότα στη Χλώρακα και στη Λεμεσό, δημόσια κάλεσε σε υποστήριξη της Αστυνομίας, από τον τελευταίο αστυνομικό μέχρι και τον Αρχηγό. Τότε ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ είχε επαναλάβει την πάγια θέση για ουσιαστικότερη ενδυνάμωση της Υπηρεσίας σε δύο πυλώνες, στη συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών και στην ισχυροποίηση της πρώτης γραμμής.

Ειδικότερα, ο Κλάδος επικεντρώνεται στα ακόλουθα μέτρα:

  • Αυτονόμηση της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Αξιοποίησης Πληροφοριών (ΥΠΑΔ) της Αστυνομίας
  • ενίσχυση της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης ώστε να αυξηθούν περαιτέρω οι επιστροφές και απελάσεις. Το μέτρο θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών
  • ενίσχυση των αντιοχλαγωγικών ομάδων με δύο επιπλέον. Η απόφαση κινείται στην ορθή κατεύθυνση, ωστόσο ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ εμμένει στο αίτημά του, που πρώτος έθεσε στην ηγεσία της Αστυνομίας, για δημιουργία μόνιμων ομάδων ανά επαρχία. Η συγκρότηση επαρχιακών αντιοχλαγωγικών ομάδων θα συμβάλει αποτελεσματικότερα στην ασφάλεια των συναδέλφων, των πολιτών και των περιουσιών τους
  • ενδυνάμωση της πρώτης γραμμής με μέλη από το γραφειακό προσωπικό.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις κινούνται στην ορθή κατεύθυνση, αλλά θεωρούμε ότι για να αποδώσουν στο μέγιστο βαθμό, είναι χρήσιμο να συνδυαστούν με εξορθολογισμό της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας – ΑΑΔΙΠΑ. Πάγιο αίτημα του ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ, που πρώτος έθεσε, είναι η ποινικοποίηση των ανυπόστατων ή ψευδών παραπόνων και η σύσταση Δευτερογενούς Νομοθεσίας που θα διέπει τη λειτουργία της Αρχής, στην οποία να καθορίζεται χρονική περίοδος διερεύνησης μίας υπόθεσης, προκειμένου να περιοριστεί η χρονοτριβή που παρατηρείται σήμερα.

Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος-ΑΣΔΥΚ επαναλαμβάνει την ετοιμότητά του να συμβάλει εποικοδομητικά στη νέα προσπάθεια ουσιαστικότερης ενίσχυσης της Αστυνομίας και βελτίωσης της εικόνας και του κύρους της ανάμεσα στους πολίτες.

Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ προσβλέπει ότι επιτέλους, η Ηγεσία της Αστυνομίας και η Υπουργός Δικαιοσύνης, θα επιδιώξουν τη συνεργασία με τον Κλάδο, καθώς όλοι είμαστε ταγμένοι να υπηρετήσουμε κοινούς στόχους και σκοπούς.

Εκ του Προεδρείου ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ

11 Οκτωβρίου 2023