ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ: Καταδίκη συμπλοκών και επιθέσεων κατά αστυνομικών

Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος, της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου, (ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ), καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τα απαράδεκτα επεισόδια μεταξύ οπαδικών ομάδων ταραχοποιών, κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου του Γρίβα. Είναι προφανές ότι, οι ταραχοποιοί έδρασαν κατά τρόπο οργανωμένο και, για ακόμη μία φορά, επιτέθηκαν κατά συναδέλφων. Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλες επιθέσεις σε βάρος συναδέλφων. Οι συνάδελφοι/σες καθημερινά υπερβάλουν εαυτόν προκειμένου να ανταποκριθούν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο στο δύσκολο έργο τους.

Ελπίζουμε ότι οι τελευταίες συμπλοκές θα λειτουργήσουν ως καμπάνα, για την Πολιτεία, την ηγεσία της Αστυνομίας και άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Αναμένουμε ότι θα εγκύψουν επισταμένα επί του διαχρονικού προβλήματος, καθώς είναι σαφές ότι, ο χουλιγκανισμός δεν έχει χρώμα, δεν κάνει διακρίσεις και δυστυχώς, προσλαμβάνει ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας.

Ο ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ εκτιμά ότι, επιβάλλεται η άμεση λήψη δραστικών μέτρων για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της επικίνδυνης  διόγκωσης των οπαδικών συγκρούσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή, προτείνεται η δημιουργία μόνιμων αντιοχλαγωγικών ομάδων σε κάθε επαρχία, με συνάδελφους οι οποίοι θα έχουν τύχει της απαιτούμενης εκπαίδευσης και θα φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να είναι σε θέση να επιτελέσουν αποτελεσματικότερα τα καθήκοντά τους.

Υπό το βάρος των τελευταίων συμπλοκών, ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ επαναφέρει το αίτημά του για επανεξέταση του πλαισίου λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων (ΑΑΔΙΠΑ), και απευθύνει έκκληση προς την Υπουργό Δικαιοσύνης, τη Βουλή και τον Γενικό Εισαγγελέα  όπως το μελετήσουν διεξοδικά. Αποτελεί θέση του ΚΑΣ ότι, οι υπερεξουσίες που διαθέτει η ΑΑΔΙΠΑ αποτελούν τροχοπέδη για τους Αστυφύλακες, στη δυναμικότερη αντιμετώπιση, των όποιων ταραχοποιών στοιχείων.

Εκ του Προεδρείου ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ

23 Ιανουαρίου, 2023