ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ: Πλοιάριο Συνοδείας Μεταναστών στις Χώρες προέλευσης τους

Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος (ΚΑΣ) της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), παρακολουθεί με υπομονή τα τεκτενόμενα σχετικά με το πλοιάριο επαναπροώθησης μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους και θέλοντας να θέσει τα γεγονότα στη σωστή τους θέση υπενθυμίζει.

Στις 26/8/2021 η ΑΣΔΥΚ και ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ, απέστειλαν επιστολή τόσο προς την τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Στέφη Δράκου όσο και στο νυν Αρχηγό Αστυνομίας κ. Στέλιο Παπαθεοδώρου και ανάφεραν επακριβώς τα παράπονα τα οποία δέχθηκαν από συναδέλφους μέλη της Αστυνομίας για το πλοιάριο που χρησιμοποιήθηκε σε αποστολή επαναπατρισμού μεταναστών. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν και τα εξής: “τόσο οι συνάδελφοι αστυνομικοί, όσο και οι μετανάστες επιβαίνοντες στα σκάφη επαναπατρισμού, θέτουν τη σωματική τους ακεραιότητα σε αυξημένο κίνδυνο.

Η μεταφορά των αλλοδαπών μεταναστών γίνεται με ιδιωτικά πλεούμενα σκάφη, τα οποία εκμισθώνονται από τη Δημοκρατία. Τα εν λόγω σκάφη συχνά είναι ακατάλληλα, στερούνται της απαραίτητης τεχνικής/μηχανικής υποδομής και δεν προσφέρονται για τη μεταφορά μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Ταξιδεύουν με χαμηλές ταχύτητες, με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για να φτάσουν στον προορισμό τους και ακολούθως να επιστρέψουν στην Κύπρο. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι, επιχείρηση συνοδείας μεταναστών στο Λίβανο διήρκησε περίπου 29 ώρες, ενώ υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στο μισό χρόνο.

Οι επιβάτες των σκαφών αυτών, λόγω έλλειψης συστήματος κλιματισμού και σκίασης, εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι και τους 50 βαθμούς κελσίου στον ήλιο. Σε συνδυασμό με την υγρασία, δημιουργείται αποπνικτική ατμόσφαιρα στο σκάφος.

Επιπρόσθετα, είναι αδιανόητο να μην υπάρχει η στοιχειώδης διοικητική μέριμνα προς τα μέλη της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια των πιο πάνω επιχειρήσεων αφού μόνο ½ λίτρο νερό ανά άτομο και σκέτο ψωμί δίνονται για όλο το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει το ταξίδι και η όλη επιχείρηση.

Το γεγονός ότι, τα μέλη της Αστυνομίας, πέραν των πιο πάνω συνθηκών, επιχειρούν σε όλο το ταξίδι με τους κινδύνους που συνεπάγονται, χωρίς να έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη ή άλλη εξασφάλιση από την Υπηρεσία, είναι τουλάχιστον ηρωικό. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε αυτές τις επιχειρήσεις, απαιτούν την παροχή τουλάχιστον της στοιχειώδους κάλυψης για τα μέλη που λαμβάνουν μέρος σε αυτά τα ταξίδια. Να υπενθυμίσουμε ότι, σε παρόμοια επιχείρηση πριν από μερικά χρόνια, σημειώθηκε βύθιση σκάφους κατά την επιστροφή του στην Κύπρο μεταφέροντας μέλη της Αστυνομίας.

Οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού μεταναστών είναι από τη φύση τους δύσκολες και καταπονούν σωματικά και ψυχικά όσους συμμετέχουν σε αυτές. Η ηγεσίες του Υπουργείου και της Αστυνομίας οφείλουν να αναγνωρίσουν τη διαφορετική φύση του επαγγέλματος των Αστυνομικών σε σχέση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους και να δημιουργήσουν το ανάλογο σχέδιο, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, να αποζημιώνονται αναλόγως.”

Δυστυχώς, παρ’ολο που υπήρξαν τότε δηλώσεις και  διαβεβαιώσεις από την πολιτεία ότι θα εξετάσουν τα παράπονα και θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα, το ίδιο σκηνικό  επαναλήφθηκε τον Αύγουστο του 2022, σε νέα αποστολή επαναπατρισμού μεταναστών. Χρησιμοποιήθηκε το ίδιο ακριβώς πλοιάριο που χρησιμοποιήθηκε και τώρα και μετά λύπης μας, βλέπουμε ότι οι άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν τότε στο πλοιάριο, είναι ακριβώς οι ίδιες και τώρα. Περί του λόγου το αληθές, αδιάψευστο ντοκουμέντο οι φωτογραφίες που λήφθηκαν τον Αύγουστο του 2022 από συναδέλφους, είναι ίδιες και απαράλλαχτες με αυτές που λήφθηκαν στην τελευταία αποστολή επαναπατρισμού μεταναστών στις 29/7/2023.

Για τον Κλάδο Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ η απάντηση που δόθηκε με δημόσιες δηλώσεις πριν από ένα περίπου χρόνο από το Αρχηγείο Αστυνομίας και οι οποίες επαναλαμβάνονται ακριβώς οι ίδιες και τώρα, ότι δηλαδή το πλοιάριο έχει αδειοδοτηθεί από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, κρίνονται ανεπαρκές. Επιπρόσθετα η απάντηση ότι το πλοιάριο χρησιμοποιήθηκε εξ ανάγκης, πάλι δεν ικανοποιά τον ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ. Σίγουρα ένας και πλέον χρόνος από την τελευταία αποστολή επαναπατρισμού μεταναστών, είναι αρκετός χρόνος για να εξευρεθεί πλοιάριο που να τηρεί τις προδιαγραφές και να έχει τις υποδομές για ασφαλή μεταφορά τόσο των συναδέλφων όσο και των μεταναστών.

Άνευ σημασίας κρίνεται  κατά πόσο θα φέρει ευθύνη το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, ή το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή το Αρχηγείο Αστυνομίας σε περίπτωση ο μη γένοιτο ενός ατυχήματος από την κατάσταση του ε λόγω πλοιαρίου. Για τον ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ ή ασφάλεια των συναδέλφων και πρόληψη ενός ατυχήματος είναι το παν. Καλύτερα να είμαστε σχολαστικοί και φορτικοί, παρά να κλαίμε επί των ερηπίων.

Εκ του Προεδρείου ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ

31/07/2023