ΚΑΣ – ΑΣΔΥΚ: Τέρμα πια το κυνήγι “μαγισσών” με την βία στα γήπεδα

Το λιγότερο ατυχείς, χαρακτηρίζονται από τον Κλάδο Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ, οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μάριου Χαρτσιώτη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαρτσιώτης, φαίνεται να ζήτησε από τον Αρχηγό Αστυνομίας, όπως κάθε Δευτέρα, να έχει ονομαστικό κατάλογο των συναδέλφων που είχαν την ευθύνη ελέγχου σε κάθε είσοδο των σταδίων, με σκοπό να παταχθεί το φαινόμενο βίας στα γήπεδα και κυρίως να σταματήσει την παράνομη είσοδο αντικειμένων στις κερκίδες.

Δυστυχώς, με τις δηλώσεις αυτές, αφήνονται υπονοούμενα και σκιές, κατά τους συναδέλφους που αστυνομεύουν αθλητικούς αγώνες, ότι δεν εκτελούν επιμελώς τα καθήκοντα τους, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται παρατράγουδα στις κερκίδες με την είσοδο και χρήση βεγγαλικών, κροτίδων και φωτοβολίδων.

Οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι οι συνάδελφοι κάθε εβδομάδα, υπερβάλλουν εαυτό, ώστε να διεξάγονται αθλητικοί αγώνες με ασφάλεια. Οφείλουμε να αναφέρουμε τα αυτονόητα, ότι δηλαδή οι συνάδελφοι που αστυνομεύουν αθλητικούς χώρους, είναι οι πρώτοι που θα έρθουν αντιμέτωποι με τα όποια επικίνδυνα αντικείμενα περάσουν στους αγωνιστικούς χώρους, ως εκ τούτου, είναι το λιγότερο αφελές να πιστεύεται ότι οι συνάδελφοι, θα διακινδύνευαν τους ίδιους τους εαυτούς τους, ώστε κάποιοι φίλαθλοι να μπορούν να πανηγυρίζουν στις κερκίδες.

Επιπρόσθετα, καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αν θέλει πραγματικά να πατάξει την βία στα γήπεδα και την είσοδο παράνομων αντικειμένων στους αγωνιστικούς χώρους, να διερωτηθεί ποια πρόσωπα δεν υπόκεινται σε έλεγχο κατά την είσοδο τους στους αθλητικούς χώρους και να στρέψει το βλέμμα του προς άλλη κατεύθυνση. Να ζητήσει συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία, αθλητικούς παράγοντες, οργανωμένους οπαδούς και με την εμπλοκή άλλων αρμόδιων φορέων, να καταρτιστούν προγράμματα καλλιέργειας αθλητικής παιδείας της νεολαίας. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρόσφατα, οι έλεγχοι  οπαδών κατά την είσοδο στα γήπεδα, ήταν ευθύνη των Επιτηρητών (στιούαρτ). Ευθύνη η οποία ανατέθηκε εκ νέου στην Αστυνομία, αφού διαφάνηκε αδυναμία  στους ελέγχους από τους Επιτηρητές.

Καταληκτικά, ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ, αναμένει ότι θα αποφεύγονται δηλώσεις από δημόσια πρόσωπα που μειώνουν το κύρος και την υπόληψη των συναδέλφων. Καλούμε τον πολιτικό Προϊστάμενο της Αστυνομίας, να συστρατευθεί στο πλάι των συναδέλφων και να στηρίξει το δύσκολο έργο που επιτελούν, ώστε μαζί, να επαναφέρουν την ευνομία και το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Εκ του Προεδρείου ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ

16 Ιανουαρίου 2024