Κλάδος Αστυνομικού Σώματος ΑΣΔΥΚ: Δικαιωμένος για τις ανυπόστατες/ψευδείς καταγγελίες

Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ), χαιρετίζει την απόφαση της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, για ποινικοποίηση της υποβολής ψευδών καταγγελιών στις ανακριτικές αρχές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας – ΑΑΔΙΠΑ.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης, Δρ. Άννα Προκοπίου Κουκκίδου, ανακοίνωσε σήμερα, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ότι το αρμόδιο Υπουργείο επεξεργάζεται νομοσχέδιο, που στοχεύει στη ρύθμιση του εν λόγω θέματος, καθώς, όπως αναγνώρισε, υπάρχει ζήτημα με τις ψευδείς καταγγελίες κατά αστυνομικών, που υποβάλλουν πολίτες σε ανακριτικές αρχές και στην ΑΑΔΙΠΑ.

Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος ΑΣΔΥΚ χαιρετίζει τη σαφή τοποθέτηση της Υπουργού Δικαιοσύνης με την οποία καθιστά σαφές ότι «δεν μπορεί κάποιος να προβαίνει σε ψευδείς και κακόβουλες καταγγελίες που πλήττει άλλους και να μην υπάρχουν συνέπειες».

Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ νοιώθει ικανοποιημένος και δικαιωμένος, γιατί οι προσπάθειές του απέδωσαν. Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ ήταν ο μόνος φορέας αστυνομικών εργαζομένων που ήγειρε αυτό το σοβαρό ζήτημα, που καίει τους αστυνομικούς, τονίζοντας ακριβώς, ότι δε νοείται ο όποιος πολίτης να προβαίνει σε ανυπόστατες καταγγελίες ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, να προκαλεί αχρείαστη ταλαιπωρία και αναστάτωση στο υπό καταγγελία μέλος της Αστυνομίας και όταν αυτή αποδεικνύεται έωλη, ο καταγγέλων να μην έχει οποιαδήποτε επίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ έθεσε το ζήτημα των ψευδών καταγγελιών τόσο σε δημόσιες τοποθετήσεις του, όσο και ενώπιον της Υπουργού Δικαιοσύνης, σε συνάντηση μαζί της (ημερ. 31.3.2023) και στον Πρόεδρο της ΑΑΔΙΠΑ σε συνάντηση (ημερ. 26.4.2023), στους οποίους κατέθεσε τον προβληματισμό του, υποδεικνύοντας την ανάγκη ποινικοποίησης της υποβολής ψευδών καταγγελιών, για σκοπούς προστασίας της αξιοπρέπειας και του επαγγελματισμού των αστυνομικών υπαλλήλων. Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ υπέβαλε υπόμνημα με τις θέσεις του και βρήκε κατανόηση από τους δύο Προϊστάμενους.

Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ διαβεβαιώνει ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες της Υπουργού Δικαιοσύνης, για προώθηση του νομοσχεδίου που στοχεύει στην ποινικοποίηση της υποβολής ψευδών καταγγελιών.

Ακριβώς, σε αυτό το πλαίσιο, ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ υπενθυμίζει και την ανάγκη όπως να μην ασκείται οποιαδήποτε έρευνα, ποινική ή πειθαρχική, αν προηγουμένως δεν υποβληθεί γραπτή μαρτυρία από τον φερόμενο ως παραπονούμενο πολίτη και να αναθεωρηθεί η νομοθεσία που διέπει την ΑΑΔΙΠΑ και  καθοριστεί με εσωτερική νομοθεσία, χρονικό πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων κατά αστυνομικών, προκειμένου να αποφεύγεται η χρονοτριβή που σήμερα παρατηρείται.

Εκ του Προεδρείου ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ

11.5.2023