Κλάδος Τελωνειακών ΑΣΔΥΚ: Προσβλητική η εφημερίδα «Πολίτης»

Ο Κλάδος Τελωνειακών Υπαλλήλων που υπάγεται στην Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), εκφράζει την έκπληξή του, για το σχόλιο που αναρτήθηκε στη διαδικτυακή ιστοσελίδα της εφημερίδας «Ο Πολίτης», υπό τον τίτλο «Ο τελωνειακός με την κοιλίτσα έξω», που αναρτήθηκε στις 25.4.2023. Το σχόλιο υπογράφεται από κάποιο/α κύριο/α με το ψευδώνυμο Ντον.

Πρόκειται για ένα παντελώς άστοχο και ανακριβές σχόλιο το περιεχόμενο του οποίου, όπως και το σκίτσο που το συνοδεύει, είναι κακοπροαίρετο, αγενές και βλάπτει, προσβάλλει την αξιοπρέπεια και τον επαγγελματισμό του συναδέλφου ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα στο Σημείο Διέλευσης Αγίου Δομετίου.

Επιπλέον, προκαλεί εντύπωση γιατί, μολονότι ο συντάκτης αναγνωρίζει στον εαυτό του το δικαίωμα της ανωνυμίας, εντούτοις δεν αναγνωρίζει, ούτε σέβεται το δικαίωμα του αναγνώστη να τοποθετηθεί επί του σχολίου, αφού σύμφωνα με την πολιτική δημοσίευσης σχολίων, η διαδικτυακή ιστοσελίδα του «Πολίτη», δεν επιτρέπει την ανάρτηση όλων των σχολίων. Με απλά λόγια ασκεί λογοκρισία πολιτών.

Το απρεπές και κακεντρεχές σχόλιο ποσώς περιποιεί τιμή σε μια εφημερίδα που θέλει να λογίζεται ως σοβαρή και υπεύθυνη απέναντι στο αναγνωστικό κοινό της.

Ασφαλώς ο κάθε δημοσιογράφος έχει δικαίωμα να κρίνει και να επικρίνει πρόσωπα και ζητήματα της δημόσιας ζωής στη χώρα μας. Η εφημερίδα «Ο Πολίτης», θα μπορούσε, για παράδειγμα, αν έκρινε χρήσιμο, να έχει άποψη επί του νομικού πλαισίου και των διαδικασιών ελέγχου που τηρούνται στα Σημεία Διέλευσης. Θα μπορούσε επίσης, αν έκρινε χρήσιμο, να επικρίνει την καθυστέρηση που παρατηρείται συχνά – πυκνά στα οδοφράγματα, όχι εξαιτίας των τελωνειακών λειτουργών, αλλά λόγω της υποστελέχωσης και του φόρτου εργασίας, που καλείται το προσωπικό να εκτελέσει.

Ωστόσο, η εφημερίδα και ο συντάκτης της επέλεξε να εντυπωσιάσει και να στοχοποιήσει, προσβάλλοντας ένα συνάδελφο μας. Πράξη ανεπίτρεπτη.

Καταληκτικά, ο Κλάδος Τμήματος Τελωνείων ΑΣΔΥΚ καλεί τη διεύθυνση και την αρχισυνταξία της εφημερίδας «Ο Πολίτης» όπως επανορθώσουν, καταθέτοντας την απολογία τους, στον ίδιο χώρο όπου καθηκόντως οφείλουν να δημοσιεύσουν την ανακοίνωσή μας.

Εκ του Κλαδικού Συμβουλίου ΑΣΔΥΚ

26.4.2023