ΑΣΔΥΚ: Κραυγαλέα παραβίαση συνδικαλιστικών ελευθεριών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), καταγγέλλει απερίφραστα την αντισυνδικαλιστική απόφαση της διεύθυνσης και του Συμβουλίου της Αγγλικής Σχολής για απόλυση των τριών συνδικαλιστικών στελεχών της Οργάνωσης Προσωπικού Αγγλικής Σχολής. Πρόκειται για σκανδαλώδη δίωξη συνδικαλιστικών στελεχών. Οι αποφάσεις της διεύθυνσης και του Συμβουλίου της Αγγλικής Σχολής πλήττουν κατάφωρα τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες και την εργατική νομοθεσία της χώρα μας, που διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος, επιχειρώντας τη διάλυση της Οργάνωσης Προσωπικού Αγγλικής Σχολής. Είναι προφανές ότι, η στοχοποίηση των τριών συνδικαλιστριών εδράζεται σε εκδικητικά κίνητρα. Η ΑΣΔΥΚ απορρίπτει τις κάκιστες πρακτικές της εργοδοτικής πλευράς και του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής που υποσκάπτουν τα εργασιακά θέσμια.

Η ΑΣΔΥΚ ενώνει τη φωνή της με το υπόλοιπο προοδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα και αξιώνει την ανάκληση των απολύσεων. Το δικαίωμα του συνδικαλισμού είναι αδιαπραγμάτευτο για όλους τους εργαζόμενους.

Ενόψει της αυριανής συζήτησης της κρίσης στην Αγγλική Σχολή, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η ΑΣΔΥΚ καλεί τα κόμματα όπως στείλουν σαφές το μήνυμα στη διεύθυνση και στο Συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής, για την ανάγκη να τιμούν το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι και της υποχρέωσής τους να συμμορφώνονται με τα εργασιακά θέσμια. Συνάμα, καλεί την Κυβέρνηση να πάψει να είναι αμέτοχη στα όσα αντισυνδικαλιστικά τεκταίνονται στην Αγγλική  Σχολή. Η ευθύνη της Κυβέρνησης δεν εξαντλείται στο διορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται σοβαρά προβλήματα στην Αγγλική Σχολή, με τη διεύθυνση και το Συμβούλιο να θέτουν υπό αμφισβήτηση τα εργατικά δικαιώματα. Αναμένουμε ότι, επιτέλους, η Κυβέρνηση θα παρέμβει στέλλοντας το μήνυμα ότι τέτοιες αντεργατικές συμπεριφορές δεν γίνονται αποδεκτές.

Καταληκτικά, η ΑΣΔΥΚ δηλώνει αλληλέγγυα στον αγώνα των εργαζομένων στην Αγγλική Σχολή που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των αγώνων του ευρύτερου συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας.

Διοικητικό Συμβούλιο ΑΣΔΥΚ

23 Αυγούστου, 2022