Κρίση, Μείωση Μισθών και οι ΟΕΒ – ΚΕΒΕ το βιολί τους

Στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα, η Στατιστική Υπηρεσία καταδεικνύουν ότι οι μισθοί στην Κύπρο έχουν καθηλωθεί στο επίπεδο του 2010.  Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας, με βάση τα «αποτελέσματα της Έρευνας Απολαβών για το 2018, οι μέσες μηνιαίες συνολικές απολαβές για τους πλήρως απασχολούμενους υπαλλήλους, ανήλθαν, κατά μέσο όρο, στα 1.837 ευρώ (άνδρες 1.977 ευρώ και γυναίκες 1.676 ευρώ)». Αναφέρεται επίσης, ότι «συγκριτικά με τις μηνιαίες απολαβές που καταγράφηκαν κατά το 2014, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 5,1% (άνδρες 5,2% και γυναίκες 5,0%), αλλά το επίπεδο των μηνιαίων απολαβών των υπαλλήλων κατά το 2018 (1.837 ευρώ) παραμένει χαμηλότερο από το επίπεδο της χρονιάς του 2010 (1.890 ευρώ)».

Επιπρόσθετα, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, δηλώνουν ότι, η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στη μείωση των μισθών και στην πανδημική κρίση. Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2020, το ωριαίο κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 3,8%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Στην ΕΕ ο μέσος όρος αυξήθηκε κατά 1,8%, ενώ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6%. Σημειώνεται επίσης, ότι τα στοιχεία για την Κύπρο δηλώνουν ότι υπήρξε μείωση, τόσο στους μισθούς (-0,8%), όσο και στα ωφελήματα των εργαζομένων (-17,4%).

Τα στατιστικά στοιχεία είναι αρκούντως ομιλητικά ως προς το άλμα εις… βάθος που οι εργαζόμενοι του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα, είδαν τις μηνιαίες απολαβές τους να πραγματοποιούν. Και είναι γνωστό ότι, στην εξίσωση υπολογισμού του μέσου όρου μηνιαίου μισθού συνυπολογίζονται τα υψηλά εισοδήματα, που επωφελείται μια μικρή μειοψηφία εργαζομένων, (κυρίως ανώτερα διευθυντικά στελέχη), με τα χαμηλομεσαία που λαμβάνει η πλειοψηφία των εργοδοτουμένων. Έτσι διαβάζουμε για μέσο μηνιαίο μισθό που ανέρχεται στα €1.837, όταν και οι πέτρες γνωρίζουν ότι, χιλιάδες νέοι πτυχιούχοι και όχι μόνο, λαμβάνουν μισθούς των €900-1000. Όταν γνωρίζουμε ότι οι κλίμακες για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο έχουν συρρικνωθεί. Όταν γνωρίζουμε ότι, ομάδες εργαζομένων δεν λαμβάνουν ούτε αυτό τον κατώτατο μισθό.

Αυτή είναι η νέα κανονικότητα που επιβλήθηκε στους εργοδοτούμενους ελέω της τραπεζικής κρίσης το 2013 και της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης.

Λέχθηκε κατ’επανάληψη, αλλά το υπενθυμίζουμε, διότι κάποιοι επιλέγουν συνειδητά να το λησμονούν ή να μην το αναφέρουν,  ότι δηλαδή, το σύνολο των εργαζομένων, τόσο του κρατικού όσο και ιδιωτικού τομέα, πλήρωσε εξαιρετικά βαρύ τίμημα τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να πληρώνει. Γι’ αυτό, περιθώρια περαιτέρω συμπίεσης των μισθών δεν υπάρχουν.

Και ενώ, με βάση τα στατιστικά στοιχεία η καθήλωση μισθών και ωφελημάτων είναι αποδεδειγμένη, σε ένα παράλληλο επίπεδο, είναι χειροπιαστή η δυσανάλογη αύξηση του κόστους ζωής μιας οικογένειας στη χώρα μας. Η απόκτηση ιδιόκτητης στέγης αποτελεί όνειρο απατηλό για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Η ραγδαία ανάπτυξη του τομέα ανάπτυξης γης, με την ανέγερση πολυώροφων πύργων και πολυτελών επαύλεων, φούσκωσαν και απογείωσαν  τις τιμές σε δυσθεώρητα ύψη, συμπαρασύροντας τις τιμές ενοικίων και άλλων συναφών υπηρεσιών.

Οι γνωστές φωνές των εργοδοτικών οργανώσεων που, ως αντίδοτο, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, επιδιώκουν την περαιτέρω συρρίκνωση του κρατικού μισθολογίου, θα ήταν περισσότερο χρήσιμο και παραγωγικό να εστιάσουν την προσοχή τους στις επιχειρήσεις και στους τρόπους επιβίωσης και ανάκαμψής τους, αντλώντας ενδεχομένως από τα κέρδη και υπερκέρδη (π.χ. εταιρείες, ξενοδόχοι) των προηγούμενων χρόνων. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, μόνο για το 2019 οι αποταμιεύσεις των Κυπρίων επιχειρηματιών αυξήθηκαν περίπου κατά 1δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι οφειλόμενοι προς το κράτος φόροι αυξήθηκαν κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, με αποτέλεσμα σήμερα επιχειρηματίες, αυτοεργοδοτούμενοι και άλλοι εισοδηματίες – φυσικά και νομικά πρόσωπα –  να χρωστούν πέραν των 2 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους, αυτοί καλούνται να παραμείνουν σε εγρήγορση για προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Όλοι οι μισθοσυντήρητοι στην ίδια βάρκα βρίσκονται. Σε ένα ενδεχόμενο σενάριο περαιτέρω μείωσης μισθών και ωφελημάτων στο δημόσιο, να είστε βέβαιοι ότι θα μετακυληθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι που επιδιώκουν οι εργοδοτικές οργανώσεις. Ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση και τα κόμματα θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα ακολουθήσουν τις προτεινόμενες, καταστροφικές για τους εργαζόμενους και κατ’ επέκταση την κοινωνία, συνταγές.

Εκ του ΔΣ ΑΣΔΥΚ

19 Ιανουαρίου 2021