Μήνυμα για την Εργατική Πρωτομαγιά

Με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), απευθύνει προς τα μέλη της, καθώς και σε όλους τους εργαζόμενους, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, μήνυμα αλληλεγγύης, ενότητας και διεκδίκησης.

Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί σύμβολο των αγώνων και των θυσιών των εργατών του Σικάγου και όλων των άλλων εργαζομένων οι οποίοι αγωνίστηκαν για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, των όρων απασχόλησης και την ευημερία της εργατικής τάξης.

Η φετινή Πρωτομαγιά τιμάται υπό την σκιά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ειρήνη καταπατείται βάναυσα. Το αποτύπωμα των συνεπειών της πολεμικής σύγκρουσης αναμένεται να είναι βαρύ στις οικονομίες και συνακόλουθα ορατό είναι το ενδεχόμενο να πληγεί περαιτέρω  το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, όχι μόνο των εμπόλεμων χωρών, αλλά όλης της Ευρώπης περιλαμβανομένης και της χώρας μας.

Στην Κύπρο η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει στην έξοδο της πανδημικής κρίσης και στη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και της επιστροφής σε μια νέα κανονικότητα, που προφανώς δεν διαγράφεται ευοίωνη. Η πανδημική κρίση έχει δημιουργήσει και επισπεύσει νέα δεδομένα και εξελίξεις στην αγορά εργασίας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Τα δικαιώματα των εργαζομένων, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, έχουν καταγράψει περαιτέρω επιδείνωση. Το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας έχει υποχρέωση με ενότητα και συντονισμό δράσεων να εργαστεί για την ειρήνη την ασφάλεια και τη σταθερότητα, που απειλούνται. Έχει υποχρέωση να αγωνιστεί ώστε να μην επιτρέψει να βρεθούν στο στόχαστρο και να τρωθούν σε μεγαλύτερο βαθμό οι κατακτήσεις των εργαζομένων.

Η ΑΣΔΥΚ δηλώνει ότι παραμένει προσηλωμένη στο στόχο για κατοχύρωση  του δικαιώματος αξιοπρεπούς εργασίας και των ρυθμισμένων όρων απασχόλησης για το σύνολο των εργαζομένων.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

29 Απριλίου 2022