Να τοποθετηθεί η Κυβέρνηση για μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

Η ΟΕΒ μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά στην επίθεση κατά της μισθωτής εργασίας βγαίνει.

Την πάγια διαχρονική επιδίωξή της, για περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων επαναφέρει η ΟΕΒ, εγείροντας ζήτημα για νέες περικοπές.

Η μισθωτή εργασία τίθεται εκ νέου στο στόχαστρο. Η άντληση από τη μεγάλη δεξαμενή, το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελεί την ευκολότερη επιλογή προς αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης και ενίσχυση των δημοσιονομικών προβλημάτων, κατά την ΟΕΒ. Εξού και με την πρώτη ευκαιρία επαναθέτει το ζήτημα.

Προφανώς κάποιοι ξεχνούν, ότι το βαρύ κουπί στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης κλήθηκε να επωμιστεί η Δημόσια Υπηρεσία, στην πρώτη γραμμή οι επαγγελματίες υγείας, αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ο καθένας από το πόστο του, λειτούργησε και συνέβαλε αποτελεσματικά στην εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής.

Η ΑΣΔΥΚ διαφωνεί με οποιαδήποτε σενάρια περαιτέρω μείωσης των μισθών στο Δημόσιο τομέα. Οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, να υπενθυμίσουμε εξακολουθούν να είναι μειωμένοι και δεν έχουν ακόμη πλήρως αποκατασταθεί. Η πρόσφατη τοποθέτηση της Κυβέρνησης, δια του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, (Νοέμβριος 2020), ότι δεν εξετάζεται θέμα μείωσης μισθών και συντάξεων, μας βρίσκει σύμφωνους. Καλούμε όμως, την Κυβέρνηση να βγει δημόσια και να τοποθετηθεί εκ νέου επί τους θέματος, ώστε να διασκεδάσει τις δικαιολογημένες ανησυχίες των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και για να συνεφέρει την ΟΕΒ από τις παράλογες θέσεις της. Επειδή κάποιοι ίσως, έχουν ξεχάσει, θυμίζουμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, μαζί με τους εργαζόμενους του ευρύτερου κρατικού τομέα και του ιδιωτικού επίσης, είναι αυτοί οι οποίοι πλήρωσαν ακριβό το μάρμαρο της πρόσφατης οικονομικής και τραπεζικής κρίσης.

Αναντίλεκτα οι συνθήκες που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες και εξαιρετικά κρίσιμες. Οι αυξημένες δαπάνες, συνεπεία της πανδημικής κρίσης και της εφαρμογής των μέτρων και σχεδίων στήριξης των πληττόμενων, επιχειρήσεων και εργαζομένων, προκαλούν αναστάτωση στους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης. Ίσως, η Κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της και να ιεραρχηθούν εκ νέου οι προτεραιότητές της.

Επίσης, μια άλλη επιλογή άντλησης πόρων για τα κρατικά ταμεία, θα μπορούσε να είναι η επιβαλλόμενη φορολόγηση των υπερκερδών που αποκόμισαν όλοι εκείνοι οι επιχειρηματίες, οι οποίοι εμπλέκονται στην ανθηρά βιομηχανία πώλησης χρυσών διαβατηρίων. Και εννοούμε τα μεγάλα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, τις κατασκευαστικές εταιρείες και άλλους επιχειρηματίες. Σύμφωνα, άλλωστε, με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι Κύπριοι επιχειρηματίες, μόνο το 2019 αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά 1 δισ. ευρώ. Το όφελος από την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου θα πρέπει δικαιωματικά, να διαχέεται σε όλη την κυπριακή κοινωνία.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

29 Δεκεμβρίου 2020