ΟΕΒ και ΚΕΒΕ να νουθετήσουν τα μέλη τους

Ένα και πλέον χρόνο μετά την εκδήλωση της πανδημικής κρίσης, όταν βιώνουμε την τραγική απώλεια συνανθρώπων μας, σχεδόν επί καθημερινής βάσης, τις καταστροφικές οικονομικοκοινωνικές επιπτώσεις του εγκλεισμού που πλήττουν το σύνολο του πληθυσμού, όταν το ιατρικό προσωπικό καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια αντιμετώπισης των αυξανόμενων κρουσμάτων Covid 19, κάποιοι εργοδότες φαίνεται, ότι υπεράνω του συλλογικού συμφέροντος προτάσσουν το ιδιωτικό.

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, στις 19 Απριλίου 2021, από την δρα Μαρία Κολιού, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, ότι «οι επιχειρήσεις είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, κυρίως, επειδή πολλοί ιδιοκτήτες απαγορεύουν στους υπαλλήλους τους να αποκαλύπτουν τις επαφές τους, που αυτό είναι εγκληματικό, καθώς παίρνεις το κρούσμα και αφήνεις τις επαφές που εκδηλώνουν συμπτώματα, ένας στους πέντε, και γίνονται θετικοί και κυκλοφορούν, ενώ αν τηρούσαμε τα πρωτόκολλα και κυρίως την ιχνηλάτηση δεν θα είχαμε αυτά τα προβλήματα σήμερα».

Σαφής η τοποθέτηση της δρος Κολιού: Μερίδα επιχειρηματιών πιέζουν τους εργοδοτούμενούς τους να μην δηλώνουν τις επαφές τους με αποτέλεσμα να διευρύνεται ο κύκλος της μεταδοτικότητας του Covid19. Όταν σχεδόν στην ολότητά της η κοινωνία τηρεί ευλαβικά τα πρωτόκολλα υγείας, οι εργοδότες σφυρίζουν αδιάφορα! ΟΕΒ και ΚΕΒΕ πρωτοστάτησαν για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και της οικονομικής δραστηριότητας. Ερωτούμε λοιπόν, τις κατά τα άλλα λαλίστατες εργοδοτικές Οργανώσεις ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, πώς τοποθετούνται επί του θέματος; Σε ποιο βαθμό ενημερώθηκαν τα μέλη τους για την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων προς αναχαίτιση της πανδημίας και πόσο τα τηρούν;

Καλούμε λοιπόν, τις εργοδοτικές Οργανώσεις να απευθυνθούν εκ νέου, στις επιχειρήσεις μέλη τους προκειμένου να τις ενημερώσουν για τις υποχρεώσεις τους και να τις νουθετήσουν.

Προαπαιτούμενο για επιστροφή στην κανονικότητα είναι όπως, ο καθένας από τη θέση του, τηρήσει ό,τι του αναλογεί να πράξει, προκειμένου να προστατευθεί ο ίδιος και το σύνολο. Διαφορετικά, η κατάσταση θα εξελιχθεί ακόμη χειρότερα. Ήδη, οι επιστήμονες προειδοποιούν.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

23.4.2021