Η φετινή 8η του Μάρτη βρίσκει τις γυναίκες, όπως και το σύνολο της κοινωνίας, αντιμέτωπες με περισσότερο ασφυκτικά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα, υπό το βάρος και της πανδημικής κρίσης. Επίκαιρα όσο ποτέ προηγούμενα, παραμένουν τα δίκαια αιτήματα, για τα οποία καλείται να αγωνιστεί, όχι μόνο η γυναίκα, αλλά συνολικά η κοινωνία, για αξιοπρεπή εργασία, για ανθρώπινο ωράριο, για ισομισθία, για ισότιμη εκπροσώπηση και συμμετοχή στη δημόσια δραστηριότητα, για εξάλειψη όλων των μορφών των έμφυλων διακρίσεων σε βάρος της. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το χάσμα αμοιβών στην Κύπρο κυμαίνεται στο 10%, ενώ στην ΕΕ είναι στο 14% και εννοείται ότι η κατάσταση στη χώρα μας, σώζεται λόγω της τήρησης της ισομισθίας στον ευρύτερο κρατικό τομέα. Παρά τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά στη θέση της γυναίκας στη χώρα μας και ευρύτερα στον κόσμο, εντούτοις η οικονομική κρίση και η παρούσα πανδημική κρίση επέφερε ουσιαστικό πισωγύρισμα στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα. Η εργαζόμενη πλήττεται σε μεγαλύτερο βαθμό από την ανεργία, την ανισομισθία και τη συρρίκνωση δικαιωμάτων.
Η εκμετάλλευση και η θυματοποίηση της γυναίκας εκτείνεται σε πολλές μορφές, που υποβαθμίζουν την αξιοπρέπειά της. Το τελευταίο διάστημα μονοπωλούν τη δημοσιότητα οι καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας όπως και η όξυνση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Διαχρονικό ζήτημα που η κοινωνία μας έκρυβε επιμελώς. Ευτυχώς, τώρα, τα θύματα βρίσκουν τη δύναμη και καταγγέλλουν τους φερόμενους δράστες και αξιώνουν την τιμωρία τους. Η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), καλεί την Αστυνομία, χωρίς χρονοτριβή, να διερευνήσει όλες τις καταγγελίες παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης και να προχωρήσει με την απόδοση ευθυνών. Αποτελούν ντροπή για μια κοινωνία τέτοιες πράξεις και η ατιμωρησία τέτοιων αποκρουστικών εγκλημάτων.
Η ΑΣΔΥΚ δηλώνει ότι στηρίζει την ισότητα των φύλων σε όλα τα επίπεδα και καλεί την Πολιτεία όπως σχεδιάσει πολιτικές που θα την προάγουν και θα στηρίζουν ουσιαστικά την εργαζόμενη γυναίκα, που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση των πολλαπλών ρόλων της, στην οικονομία και στην κοινωνία. Η ΑΣΔΥΚ υποβάλλει την ανάγκη για προσφορά επαρκών, ποιοτικών και προσβάσιμων υπηρεσιών φροντίδας παιδιών και ατόμων τρίτης ηλικίας. Επίσης, η Πολιτεία καλείται να στηρίζει ουσιαστικότερα την οικογένεια, αφού λόγω της αύξησης της ανεργίας και της υποχώρησης των μισθών, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, τα νέα ζευγάρια δυσκολεύονται οικονομικά, με αποτέλεσμα αυτομάτως η γυναίκα να αποχωρεί από την παραγωγική διαδικασία και να επιστρέφει στην κουζίνα της.
Εκ του ΔΣ της ΑΣΔΥΚ
8 Μαρτίου 2021