Πρόταση ΑΣΔΥΚ και ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ για επίλυση του ζητήματος που προέκυψε μετά την ακύρωση της πρόσληψης των 100 αστυφυλάκων και πυροσβεστών

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Διάσκεψη Τύπου την οποία διοργάνωσε ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος, που υπάγεται στην Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ). Η Διάσκεψη Τύπου δόθηκε με αφορμή την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου (ημερ. 3.10.2021), με άμεση ισχύ σύμφωνα με την οποία ακυρώνονται 100 προσλήψεις αστυνομικών και πυροσβεστών.

Στη Διάσκεψη Τύπου συμμετείχαν οι Νομικοί Σύμβουλοι της ΑΣΔΥΚ, κ.κ. Δημήτρης Απαισιώτης και Γεώργιος Β. Μούσκος, οι οποίοι επεξήγησαν τη νομική πτυχή του ζητήματος και την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών επιλογών, που δεν θα θυματοποιούν τους 100 εργαζόμενους, αλλά θα διασφαλίζουν τη συνέχεια της επαγγελματικής τους πορείας. Οι Νομικοί Σύμβουλοι της ΑΣΔΥΚ υποστήριξαν ότι συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις, που δικαιολογούν την άσκηση έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο και την καταχώριση αίτησης αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Οι Νομικοί Σύμβουλοι εξήγησαν ότι «υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογούν την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης, αφού η Αστυνομία είναι ήδη υποστελεχωμένη και αναμένεται εντός του 2021, αρχές του 2022, να προαχθούν από το βαθμό του αστυφύλακα στο βαθμό του λοχία 110 μέλη της Αστυνομίας, που σημαίνει ότι, είτε δεν θα γίνουν αυτές οι προαγωγές, είτε, αν προχωρήσουν το έλλειμμα στον βαθμό του αστυφύλακα θα επιδεινωθεί, προσθέτοντας ακόμη 110 στα πλην 350 άτομα της υποστελέχωσης και στους 100 της ακυρωτικής απόφασης». Επιπλέον, οι Νομικοί Σύμβουλοι παρέπεμψαν σε δημόσιες δηλώσεις του Αρχηγού Αστυνομίας σύμφωνα με τις οποίες «η ίδια διαδικασία, που θεωρήθηκε παράνομη από το Διοικητικό Δικαστήριο και ακύρωσε την πρόσληψη των 100 πρώην μελών της Αστυνομία, έγινε σε ακόμη δύο διαδικασίες προσλήψεων, μεταγενέστερες αυτής». Είναι δηλαδή υπαρκτό το ενδεχόμενο να ακυρωθούν και αυτές οι δύο πράξεις πρόσληψης. Με αυτά τα δεδομένα, υπέδειξαν οι Νομικοί Σύμβουλοι της ΑΣΔΥΚ «μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι συντρέχουν εκείνες οι εξαιρετικές περιστάσεις που απαιτούνται, για να υποστηριχθεί αίτημα αναστολής της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου μέχρι την περάτωση της έφεσης».

Τούτων λεχθέντων, οι Νομικοί Σύμβουλοι της ΑΣΔΥΚ κάλεσαν τον Γενικό Εισαγγελέα, κ. Γιώργο Σαββίδη και τον Αρχηγό Αστυνομίας, κ. Στέλιο Παπαθεοδώρου, να κάνουν δεύτερες σκέψεις  καλώντας τους να εξετάσουν ξανά το ενδεχόμενο υποβολής έφεσης επί της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, δηλώνοντας την ετοιμότητα του ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ να στηρίξει την προσπάθειά τους.

Εκ μέρους του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος, ο Πρόεδρός του, Λούκας Χρίστου, σημείωσε ότι, «οι 100 εργαζόμενοι δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για την κατάσταση όπως εξελίσσεται, αλλά αυτή βαραίνει τους αρμοδίους οι οποίοι με τις πράξεις ή και τις παραλείψεις τους, οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση η οποία τιμωρεί τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».

Εκ μέρους της ΑΣΔΥΚ, ο Πρόεδρος Δρ Γιώργος Χωραττάς, ενημέρωσε για την πρόθεση της Οργάνωσης να στηρίξει την υπόθεση των 100 επηρεαζόμενων αστυνομικών και πυροσβεστών, δηλώνοντας ότι «θέτουμε προς διαβούλευση εναλλακτικές επιλογές και αναμένουμε από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό Αστυνομίας να αναζητήσουν διέξοδο από τη δύσκολη και ατυχή διαδικασία που έχει προκύψει, για την οποία σίγουρα δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι».

Στη διάσκεψη Τύπου παρευρέθηκε ομάδα επηρεαζόμενων αστυνομικών και πυροσβεστών.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

09 Νοεμβρίου 2021